Új gázszerződést kötött Ukrajna és Magyarország, napi 8 millió köbméter szállítását tesszük lehetővé januártól

2021. december 22. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy nem megszakítható kapacitásban szállít földgázt január 1-jétől Kijevnek – jelentette be szerdán Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon az MTI beszámolója szerint.

Az együttműködési megállapodást, amelyben a nem megszakítható szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg. A szerződés alapján

a jövő év elejétől Ukrajna akár napi 8 millió köbméter gázt szerezhet be Magyarország felől.

(Ez nem jelenti, hogy mindig ennyit is fog, a szerződés azt rögzíti, hogy ekkora kapacitás áll rendelkezésre maximum.)

Makohon kiemelte: a legfontosabbnak azt tartja ebben a megállapodásban, hogy hozzáférési lehetőségét teremt az ukrán kereskedők számára a horvátországi Krk szigeten lévő cseppfolyósítottgáz- (LNG-) terminálhoz, valamint ezáltal is Ukrajna diverzifikálja gázbeszerzési útvonalait.

Példaként hozta, hogy a Magyarország által garantált napi nyolcmillió köbméter földgáz a főváros, Kijev napi gázfogyasztási mennyisége. „A Szlovákiából elérhető napi kapacitással (27 millió köbméter) együtt az Ukrajnába irányuló gázimport nem megszakítható teljes kapacitása napi 35 millió köbméterre nő” – fejtette ki Makohon. Egyelőre három hónapra kötötték meg a szerződést a technikai és működési folyamatok összehangolása, kialakítása érdekében, 2022 áprilisától Magyarország felől növekedni fog a kapacitás. „2014 óta most először növeli Ukrajna a nem megszakítható gázszállítási kapacitását európai irányból” – mondta.

2015 óta Ukrajna nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, szükségleteinek mintegy 30 százalékát európai országokból szerzi be. December 21-én a gáz Európában abszolút árrekordot döntött, meghaladva a kétezer dollárt ezer köbméterenként – írja az MTI az UNIAN hírügynökségre hivatkozva.

Az orosz Gazprom vállalat októberben állította le a Magyarországnak szállított földgáz Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ukrajna addig éveken át úgynevezett reverz, azaz visszafordított irányú szállítással vásárolt Magyarországról gázt, ami virtuális szállítást jelent, fizikai értelemben az Oroszország felől érkező gáz nem hagyta el Ukrajna területét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!