Lesz elég hal karácsonyra, csak drágán

2021. december 18. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Felkészült a karácsonyi rohamra a Hortobágyi Halgazdaság: naponta több tíz tonna, feldolgozott, illetve élő halat szállítanak a boltokba a telelőtavakból – közölte a cég vezérigazgatója az MTI-vel. Az idén egy hónappal korábban, már szeptemberben megkezdődött a téli lehalászás a 2800 hektár vízfelületű tavakból, december elejére az összes hal átkerült a telelőmedencékbe.

A Hortobágyi Halgazdaságban évente termelt 1500 tonna hal 80 százaléka ponty, 15 százaléka busa és amur, a többi ragadozó: harcsa, csuka és süllő. A halak 60 százalékát saját üzemükben dolgozzák fel és konyhakészen értékesítik, élő halat csak néhány üzletben értékesítenek, és a horgászatoknak adnak el, illetve kisebb mennyiségű növényevőt – amurt és busát – exportálnak Romániába.


A takarmányárak növekedése miatt 10-20 százalék közötti mértékben emelkedett az idén a halak ára. Bár a korábbi egy főre jutó éves 4,5 kilogrammról 6,7 kilogrammra bővült a magyar halfogyasztás, még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavalyi árbevétele meghaladta az 1,2 milliárd forintot, idén is hasonló forgalomra számítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!