Albán bankot vesz az OTP 20 milliárd forintért

2021. december 6. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank 55 millió euróért (közel 20 milliárd forintért) megvásárolja az Alpha Bank Albániát – közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel. A tranzakció pénzügyi lezárására 2022 második negyedévében kerülhet sor.

Az OTP Csoport mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a két albán leánybank egyesítését követően várhatóan meghaladja majd a 11 százalékot, ezzel az ötödik legnagyobb bankká válhat. Az ügyfélhitel-állomány mintegy másfélszeresére nőhet, ami alapján a második legnagyobb szereplő lesz az albán piacon.

Az Alpha Bank Albánia a görög Alpha Bank albán leánybankja. Jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. A bank jelenleg 34 fiókból álló hálózatot működtet, amely lefedi az ország összes nagyvárosát.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta, hogy 2018-as albániai piacra lépésük óta keresik a további növekedési lehetőségeket az országban. Akkor a Societe Generale Albania Bankot vásárolták meg, amelyet azóta sikeresen integráltak az OTP Csoportba.

Az OTP 2014 óta a jelenlegi bejelentéssel együtt összesen 9 országban 12 pénzintézetet, illetve banki portfóliót vásárolt meg. A bank közleménye szerint ezzel az akvizíciós teljesítménnyel az OTP Csoport „a kelet-közép-európai régió legaktívabb bankpiaci konszolidátorává vált”, jelenleg Magyarország mellett piacvezető pozíciót tölt be a bolgár, szerb és montenegrói piacokon, és érdemben erősítette a külföldi csoporttagok profit-hozzájárulását. A bankcsoport jelenleg 11 országban biztosít univerzális pénzügyi szolgáltatásokat több mint 16 millió ügyfelének, közel 1500 egységből álló bankfiók-hálózattal rendelkezik, munkavállalóinak száma több mint 37,5 ezer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!