A devizahiteles csúcs óta nem pörgött ennyire a lakáshitelezés

2021. december 6. – 10:29

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1080 milliárd forintnyi új lakáshitel-szerződést kötöttek az év első tíz hónapjában a háztartások – szemlézte az MNB friss adatait a Világgazdaság.

Ez kiugró mértékű, 40,1 százalékos az emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Ilyen havi átlagra (108 milliárd forint) a devizahiteles korszak csúcspontja óta nem volt példa. A lap szerint az állomány idei növekedésében szerepet játszott a hiteltörlesztési moratórium hatása is. Az otthonfelújítási program hatása pedig valószínűleg abban mutatkozik meg, hogy első tíz hónapban 88,7 milliárd forintnyi újonnan folyósított lakáshitelt fordítottak korszerűsítési célra, ami a teljes volumen 8,2 százalékának felelt meg (szemben a megelőző évekre jellemző 3 százalék körüli aránnyal).

Így vagy úgy, de október végére új történelmi csúcsra, 4517,7 milliárd forintra emelkedett a lakáshitelek állománya, éves alapon 15 százalékos a bővülés. A tempó ugyanakkor lassul, az októberben regisztrált 108,2 milliárd forintnyi szerződés közel 14 százalékkal elmaradt a szeptemberre kimutatottól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!