Európa-szerte sztrájkolnak az Amazon dolgozói a Black Friday napján

2021. november 26. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Sztrájkolni kezdett pénteken az Amazon európai dolgozóinak egy része – írja a BBC. Ma van a Black Friday, a vállalat legforgalmasabb napja, a tiltakozók pedig pont ezt akarják felhasználni arra, hogy a vezetőség felfigyeljen a követeléseikre. A sztrájkot a Make Amazon Pay nevű nemzetközi szervezet indította, ami szakszervezeteket és esélyegyenlőségi- és környezetvédelmi csoportokat tömörít magába.

Többek között magasabb bért, a dolgozók megfigyelésének beszüntetését és saját szakszervezetet követelnek az Amazontól.

A szó jogi értelmében az utolsó követelés miatt nem is lehet sztrájknak hívni a pénteki megmozdulást, ugyanis annak megszervezéséhez szakszervezetre van szükség. Az Amazon híresen ellenzi ezt a képviseleti formát, és világszerte mindent megtesznek, hogy a dolgozók ne tudjanak érdekképviseletet kialakítani.

Sok dolgozó továbbra is dolgozik pénteken, de a kampányoló csoportok – amiknek Amazon-alkalmazottak is tagjai – tüntetéseket szerveztek a cég épületei elé. Németországban a Verdi szakszervezet arra kérte a legnagyobb elosztóközpontok dolgozóit, hogy már szerdán kezdjenek sztrájkba.

Világszerte 50 szervezet írta alá a Make Amazon Pay (MAP) követeléseit, amik között szerepelt a fizetés és a megfigyelés kérdése, de azt is elvárják, hogy csökkentsék a kvótákat, legye hosszabb a betegszabadság, kezeljék jobban a koronavírus terjedésének követését, és az is, hogy

az Amazon fizessen rendesen adót, ne használjon ki jogi kiskapukat vagy adóparadicsomokat.

A brit GMB szakszervezet adatai szerint a Black Friday hetében átlagosan 50 százalékkal gyakrabban kell mentőt hívni az Amazon raktáraihoz, mint más hetekben, ami mögött a magas kvóták állnak. Az Amazon szerint a szakszervezet kontextus nélkül használ összeválogatott adatokat, amiket azért gyűjtött be, hogy szándékosan félrevezessenek mindenkit.

„Tudjuk, hogy nem vagyunk tökéletesek és folyamatosan igyekszünk fejlődni, de az tény, hogy az Amazonhoz 40 százalékkal ritkábban kell mentőt hívni az Egyesült Királyságban, mint más szállítmányozó céghez és raktárhoz” – írták egy közleményben.

Az MAP által szervezett tüntetések mellett az Extinction Rebellion környezetvédelmi csoport is tüntetéseket szervezett, 13 Amazonos épület elé vonultak ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!