Szijjártó: Nyolcmilliárd forintból épül vakcinagyár Monoron

2021. november 23. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcmilliárd forintból épül vakcinagyár Monoron – közölte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentését.

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. a gyár mellett az unió legnagyobb mélyhűtött vakcinaraktárát hozza létre, amelyben nagyjából 2,5 millió ampullányi vakcina raktározására lesz lehetőség.

Szijjártó az állatgyógyászati cég monori raktárátadóján vett részt, ott mondott beszédet. A raktárat 1,6 milliárd forintos állami támogatásból építették, ez volt az első része a 8,2 milliárd forintos fejlesztésnek. A projekt megkezdése óta a cég 180 új munkahelyet hozott létre Magyarországon.

Szijjártó azt mondta, hogy a koronavírus rávilágított, hogy milyen fontos a betegségek megelőzése, aminek a legfontosabb tétele az oltás.

Szerinte az állategészségügynek is megvan a „maga Covidja”, például a sertéspestis vagy a madárinfluenza formájában, amely betegségek hatalmas károkat tudnak okozni a gazdaságban. Ráadásul az állati termékek iránti piaci bizalom visszanyerése hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

Emellett figyelmeztetett, hogy az állat- és a humánegészségügy rendkívül szoros kapcsolatban van egymással, szakértők szerint az emberi fertőző betegségek háromnegyede ered az állatoktól.

Szijjártó végezetül a francia cégek magyarországi beruházásainak fontosságáról beszélt, és arról, hogy Franciaország hazánk kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere. A Franciaországba irányuló magyar export értéke 2021 első nyolc hónapjában 20 százalékkal emelkedett. A francia nagykövet nemrég lezajlott budapesti látogatása során még inkább megerősödött a törekvés két ország közötti együttműködésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!