Kis méretű, moduláris atomreaktorok fejlesztésébe vág bele a Rolls-Royce

2021. november 9. – 16:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magánbefektetőkből álló konzorciuma és az Egyesült Királyság kormánya támogatta a Rolls-Royce-t kis méretű, moduláris atomreaktorok kifejlesztésében – írja a BBC.

A Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) vállalat létrehozását azután jelentették be, hogy magáncégek 195 millió fonttal, a kormány pedig 210 millió fonttal támogatta meg a cég elhatározását.

A vállalkozás célja, hogy tisztább energiát állítsanak elő, az új cég pedig 2050-re akár 40 ezer munkahelyet is teremthet. A kritikusok szerint azonban inkább a megújuló energiára kellene összpontosítani, nem az új típusú atomenergiára.

Jelenleg az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének körülbelül 21%-a származik atomenergiából. A kisebb moduláris, vagyis SMR reaktorok maghasadásos reaktorok, de kisebbek, mint a hagyományosak, ezért olcsóbbak is.

A Greenpeace vezető tudósa, Dr. Doug Parr szerint az SMR reaktorok még mindig drágábbak, mint a megújuló energiára épülő technológiák, és szerinte még mindig nincs megoldás a radioaktív hulladékuk elhelyezésére.

Ha jóváhagyják az Egyesült Királyságban való felhasználást, a Rolls-Royce SMR 16 új reaktort építhet az Egyesült Királyságban villamosenergia-termelés céljából.

A Rolls-Royce árfolyama a bejelentést követően 4,2 százalékkal nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!