Eladják a magyar Sberbankot

2021. november 3. – 23:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz hátterű Sberbank eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyart is. A tranzakció várhatóan 2022-ben történik meg. Szerb, szlovén és ciprusi bank lehet a vevő.

A Sberbank Europe bankcsoport több közép- és kelet-európai leányvállalatát is eladja, köztük a magyarországit is – számolt be a banki bejelentésről az MTI. A bécsi központú Sberbank Europe az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van. A bankcsoport a magyar mellett bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról döntött, a hivatalos indoklás szerint a kulcsfontosságú piacaikra akarnak jobban összpontosítani és új üzleti modelleket kialakítani.

A szerdai megállapodást egy szerbiai (AIK Banka a.d. Beograd), egy szlovéniai (Gorenjska Banka d.d., Kranj) és egy ciprusi (Agri Europe Cyprus Ltd) bankkal, illetve pénzügyi társasággal írták alá. A tranzakció lezárása a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint a nemzeti versenyhatóságok jóváhagyásától függ, és várhatóan 2022-ben megtörténik. Az érintett országokban a most eladni kívánt leánybankok eszközállománya 7,3 milliárd euró, összesen 600 ezer ügyfelet szolgáltak ki és 162 bankfiókot működtettek.

A közlemény szerint a Sberbank Europe több lehetőséget is alaposan elemzett. „A legvonzóbbnak bizonyuló vevők nagy regionális jelenléttel, valamint világos elképzeléssel rendelkeznek a jövőbeli fejlődésről, támogatva a bankok további növekedését, és biztosítva, hogy az ügyfelek továbbra is ugyanolyan magas színvonalú szolgáltatásokat kapjanak” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!