Heves vita a minimálbér-tárgyaláson

2021. október 21. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva


A kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulójában.

Így csaknem 20 százalékos növekedéssel 2022-ben a minimálbér bruttó 200 ezer, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne.

Parragh László szerint a helyi iparűzési adó jelenlegi rendszerét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslata szerint jövőre még fenn kellene tartani, de utána át kellene tekinteni az egész rendszert, írta az MTI. Parragh elmondta, ha a vállalkozásoknak jövőre is kevesebb helyi adót kell fizetniük, akkor több pénz marad náluk, amit bérre, fejlesztésre, beruházásra fordíthatnak. A kamara ezen felül az egyéb helyi adók befagyasztását is javasolja a kormánynak, hogy ne lehessen például ingatlan adót, turisztikai hozzájárulást emelni.

Palkovics Imre szerint heves vitát váltott ki az ülésen a kormány legújabb javaslata, amely a helyi iparűzési adó elengedésével kompenzálná a vállalkozásokat a megemelkedő bérköltségért. Ez a kabinet számításai szerint mintegy 150 milliárd forintot hagyna a cégeknél a szociális hozzájárulási adó (szocho) múlt héten bejelentett 4 százalékos csökkentése mellett, amely 500 milliárdot hagyott a vállalkozásoknál.

El kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez – mondta a VG-nek Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. A munkáltatók nem értenek egyet a javaslattal, és továbbra is a szocho csökkentésében látják a megoldást, 5 százalékos szochocsökkentéssel lennének elégedettek. Jövő héten tovább folynak az egyeztetések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!