Vasas Szakszervezet: Sok cég ki akarja fizettetni a dolgozóival a járvány alatt le nem dolgozott munkaórákat

2021. október 11. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Több tucat autóipari, gépipari és elektronikai cég ki akarja fizettetni a munkavállalóival a munkaidőkeretben maradt, le nem dolgozott munkaórákat az elmúlt másfél évből – állítja a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A Népszavának László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, ez törvénytelen lenne, a munkaadók viszont a Munka törvénykönyvének 2018-as változtatására hivatkozva akarják meglépni. Az ellenzéki oldalon rabszolgatörvény néven elhíresült módosítás lehetővé tette, hogy a cégek akár 2-3 éves munkaidőkeretben igazítsák a beérkező megrendelések intenzitásához a dolgozók munkaidejét. Ha épp kevés a megrendelés, a munkavállalók is kevesebbet dolgoznak, de ugyanúgy megkapják a fizetésüket, aztán egy sűrűbb időszakban a cégek ledolgoztatják a korábbról fennmaradt munkaórákat, így pedig nem jár a dolgozóknak túlóradíj.

A törvény bevezetésekor még csak az volt világos, hogy ez a dolgozói oldalnak előnytelen lehet, de a koronavírus-járvány teremtette új helyzetben éppenséggel sok cégnek is azzá vált. Rengeteg munkaórát nem tudtak ugyanis munkavállalóikkal ledolgoztatni az elmúlt másfél évben a koronavírusjárvány korlátozásai, majd az egyre súlyosbodó alkatrészhiány miatti gyárleállások következtében – ezt a veszteséget akarnák most a Vasas szerint kompenzálni azzal, hogy kifizettetik a munkavállalókkal a le nem dolgozott munkaidőkeretes óráikat. A szakszervezet szerint a többségen legalább 80-100 ezer forintot akarnak behajtani, de van, akitől 600-800 ezer forintot is követelhetnek, és a probléma több mint 10 ezer dolgozót érint.

László Zoltán szerint a terv törvénytelen, mert „amiatt nem lehet senkit sem adósságba verni, ha betartotta a munkaszerződését, és azt tette, amit a cég vezetése mondott neki”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!