460 ezer Volvót hív vissza a cég, mert veszélyes a légzsákjuk

2021. október 05. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

460 ezer autó visszahívásáról döntött a Volvo – írja a Bloomberg. Az ok: a légzsákok egyik eleme működés közben fémdarabokra törhet szét, és megsértheti az utasokat.

A svéd autógyártó azt közölte az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatallal (NHTSA), hogy az érintett járművek légzsákfeltöltőinek hajtóanyaga elkezdhet bomlani, ha nedvességnek és magas hőmérsékletnek van kitéve. Ez porszemcsék kialakulásához és a felfúvóegység repedezéséhez vezethet.

Az NHTSA-nak benyújtott jelentésében a Volvo azt állította, tudomása van egy, a hibához köthető halálesetről. A Volvo szóvivője elmondta, hogy a vállalat világszerte visszahívja az autókat bizonyos éghajlati kritériumoknak megfelelő piacokon. A becsült költségekről viszont nem kívánt nyilatkozni.

A Volvókban tapasztalható hiba hasonló ahhoz a problémához, ami éveken át megkeserítette a Toyota életét a Takata légzsákjaival összefüggésben. A Takata által gyártott, típushibás alkatrészek az autógyártás történetének eddigi legsúlyosabb autós biztonsági válságát okozták néhány évvel ezelőtt. Az alkatrészekből és velük szerelt autókból világszerte mintegy 100 millió darabot hívtak vissza, de így is megszámlálhatatlan mennyiségű, a mai napig az utakon közlekedő autóban vannak jelen.

A Volvo estében a hibára hajlamos légzsákot a német ZF Friedrichshafen AG gyártja. Az autógyártó azokat az S60 és S80 szedánokat hívja vissza, amelyeket 2000 májusától 2009 márciusáig gyártott. Az visszahívott kocsik több mint fele, 260 000 jármű az USA-ban található.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!