137 millió dolláros kártérítést fizethet a Tesla egy volt alkalmazottjának, aki rasszista zaklatást tapasztalt a cégnél

2021. október 5. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 137 millió dolláros kártérítés kifizetésére kötelezte a kaliforniai szövetségi törvényszék a Teslát egy volt alkalmazott részére, aki rasszizmus miatt perelte be a céget – írja a Guardian.

A felperes, Owen Diaz 2015-16-ban dolgozott az autógyártónál felvonókezelőként, és azt állítja, hogy rendszeresen rasszista zaklatásnak volt kitéve munkavégzés közben. A bíróság most 6,9 millió dollárt ítélt meg neki az általa elszenvedett érzelmi károk miatt, és még 130 milliót sima büntető kártérítés jogcímen. Forintban ez így együtt elképesztően nagy összeg, több mint 42 milliárd.

Diaz ügyvédje, Lawrence A. Organ (aki egyben a Kaliforniai Polgári Jogi Csoport nevű jogvédő szervet munkatársa) elmondta: „Nagyszerű dolog, amikor Amerika egyik leggazdagabb vállalatának számot kell vetnie azzal, hogy a fekete dolgozók számára szörnyű körülmények uralkodnak a gyárában.”

Diaz vallomásaiban azt állította, hogy a magasabb beosztású dolgozók sem tettek semmit a faji bántalmazás ellen. „A Tesla progresszív imázsa csak homlokzat volt, amely elfedte az afroamerikai alkalmazottakkal szembeni megalázó bánásmódot” – hangzott el a perben.

Az ítélet után nem derült ki rögtön, hogy a Tesla fellebbez-e. A cég mindenesetre hétfőn kiadott egy közleményt, amelyben megpróbálta kisebbíteni az ügy jelentőségét.

„Bár határozottan úgy véljük, hogy ez nem igazolja a San Franciscó-i esküdtszék által hozott ítéletet, elismerjük, hogy 2015-ben és 2016-ban nem voltunk tökéletesek. Még mindig nem vagyunk tökéletesek” – írta Valerie Capers Workman, a Tesla humánerőforrás-alelnöke. „De hosszú utat tettünk meg az öt évvel ezelőttihez képest. Továbbra is fejlődünk és javulunk abban, ahogyan a dolgozók problémáit kezeljük. Időnként hibázunk, és amikor ez megtörténik, felelősségre kell vonni minket” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!