54 milliós bírságot kapott az MNB-től az Erste Bank

2021. október 4. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank 54,7 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Bankra, illetve a csoporthoz tartozó lakás-takarékpénztárra és jelzálogbankra, nagyrészt a különböző nyilvántartásokkal volt probléma. Az MNB közleménye szerint a feltárt hibák, hiányosságok összességében nem befolyásolják az intézmények megbízható és biztonságos működését.

Többek között azért kapott bírságot az Erste, mert a lakossági workout ügykezelésben hiányzott a megfelelő szempontrendszer az esetleges csalások feltárására. A lízingfinanszírozás terén a hitelintézet nem alakított ki egységes szabályozást, gyakorlatot a visszavásárlási/maradványérték garancianyújtók kockázatainak feltárására, éves felülvizsgálatára és a garanciakötelezettségek nyilvántartására vonatkozóan.

A vizsgálat hiányosságokat tapasztalt a jelzálogbejegyzések fedezetnyilvántartási rendszerben történő rögzítése és monitoringja tekintetében, illetve ezen banki folyamatokban nem működtek megfelelően a beépített kontrollok. Kiegészítésre szorul a banki fedezetek értékelésére és nyilvántartására, ügyfélcsoportképzésre, valamint hitelkockázat-számításra vonatkozó belső szabályozása is.

Nem volt megfelelő a hitelintézet konszolidált biztosítotti betétállomány-nyilvántartása, egyes ügyfelek pedig nem kapták meg a betétbiztosításra vonatkozó tájékoztatást. Több esetben elmaradt a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda tájékoztatása a pénzmosás gyanús ügyletekről, olykor pedig elmaradtak a pénzeszközök forrására vagy a fokozott ügyfél-átvilágításra vonatkozó műveletek is.

Fejlesztésre és rendszeres frissítésre szorulnak az Erste Bank informatikai biztonsági rendszerei, a Lakás-takarékpénztár és a Jelzálogbank esetében elmulasztották bejelenteni a jogszabályi megfelelésért felelős személyt, illetve IT-biztonsági és betétnyilvántartási, valamint adatszolgáltatási hiányosságokat is feltárt a vizsgálat.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!