Megerősítette Budapest felminősítését a Moody's

2021. szeptember 29. – 08:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megerősítette Budapest rövid és hosszú távú forint- és devizaadósság-kötelezettségeinek „Baa3” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát a Moody's Investors Service, írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar főváros besorolásának kilátását a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra módosította.

A budapesti besorolás megerősítése és az osztályzati kilátás stabilizálása az indoklás szerint a Moody's azon várakozását tükrözi, hogy Budapest a koronavírus-járvány által teremtett – a Moody's által kockázati tényezőnek tekintett – nehéz gazdálkodási körülmények ellenére jelentős költségvetési intézkedéseket hoz a következő években.

A budapesti osztályzat megerősítése és a besorolás stabil kilátása azt is jelzi, hogy a Moody's várakozása szerint a főváros pénzügyi eredményei javulásnak indulnak, és az adósság fokozatosan visszasüllyed a koronavírus-járvány előtti szintekre a következő években. A Moody's megállapítja ugyanakkor azt is, hogy Budapest pénzügyi teljesítménye a 2020-2021-es időszakban a kedvezőbbé vált makrogazdasági kilátások ellenére markánsan romlott, és a kilábalás nehéz folyamat lesz a következő néhány évben.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a főváros bruttó működési szintű pénzügyi mérlege csekély mértékű, 2 százalékos többletbe fordul 2022-ben a rendkívül magas, a működési bevételek 28 százalékát megközelítő deficit után, amelyet a tavalyi és az idei adóbevétel-kiesések, valamint a tömegközlekedéshez és a szociális, egészségügyi szolgáltatásokhoz kötődő jelentős működési szintű kiadásnövekmények okoztak.

A Moody's a múlt héten az addigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította Magyarország államadós-osztályzatát, és a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról szintén stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását. A magyar államadósság-kötelezettségek egészére a Moody's így egy fokozattal jobb osztályzatot tart érvényben, mint Budapestre, a besorolási kilátások ugyanakkor azonosak.

A hitelminősítő az elemzésben kiemeli azt a várakozását is, hogy a magyar főváros számára előnyős lesz a rendszerszintű kockázati környezet javulása, amelyet a magyar államadós-besorolás múlt heti felminősítése és az új osztályzat stabil kilátása is tükröz. A Moody's azzal számol, hogy a magyar gazdaság növekedésének visszalendülése és a jó gazdasági kilátások elősegítik majd Budapest fokozatos költségvetési konszolidációját és az adósságteher csökkentését.

A nemzetgazdaság egészéhez hasonló mértékű, 5 százalékos tavalyi visszaesést okozó sokk után a Moody's a budapesti gazdaság teljesítményének gyors, 7 százalék körüli növekedésével számol az idén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!