Év végére akár 735 forintra is felmehet az étolaj literenkénti ára

2021. szeptember 29. – 08:32

Másolás

Vágólapra másolva

A KSH adatai alapján továbbra is emelkedik az étolaj ára, 12 hónap alatt több mint 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ár egy augusztusi jelentés szerint, írja a 24.hu.

Közel másfélszeresére drágult a napraforgóolaj másfél év alatt: 2017. január és 2020. február között 480-490 forint körül mozgott az olaj literenkénti ára, ez tavaly márciusban hirtelen 500 forint fölé emelkedett. Decemberre 571 forint lett az átlag, idén februárban elhagyta a 600 forintot, augusztusban már 701 forintnál járt.

A lap megkérdezte a GKI kutatásvezetőjét, Némethné Dr. Pál Katalint, aki azt mondta, hogy az áremelkedésben komoly szerepük van a járvány okozta szállítási zavaroknak: hasonló problémákra évtizedek óta nem volt példa, ráadásul az üzemanyagárak miatt a szállítási költségek is az egekbe szöktek.

A GKI kutatója szerint az étolaj árában egy jó darabig nem lesz csökkenés, sőt, elképzelhető, hogy tovább drágul – de erre biztosat a napraforgó októberi aratása után lehet mondani. Raskó György agrárközgazdász azt mondta, valószínűleg az étolajnál sem marad ki az árnövekedés, de karácsonyig ez max. 3-5 százalék lesz, azaz 720-735 forint körül lehet majd a napraforgóolaj literje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!