Nyugdíjas Uber: egy lépés afelé, hogy rendes munkavállalók legyenek a kihasznált sofőrök

2021. szeptember 24. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Uber tett egy lépést afelé, hogy rendes munkavállalók legyenek az egyéni szerződéses partnerként idáig munkavállalói jogok nélkül dolgozó sofőrjei: Nagy-Britanniában az őket erre kötelező bírósági döntés után megállapítottak egy visszamenőlegesen is érvényes alacsony nyugdíjösszeget.

Nagy-Britanniában az Uber-sofőrök jövedelmének 3 százaléka mostantól a nyugdíjszámlájukra megy, az arány önkéntesen legfeljebb 5 százalékig növelhető. Ez visszamenőlegesen is érvényes az elmúlt négy évre, vagyis a 2017 utáni időszakra is kifizetik nekik a nyugdíjjárulékot.

A lépésre egy márciusi bírósági ítélet kötelezte a globális sofőrcéget, akkor a brit legfelsőbb bíróság mondta ki egy korszakosnak nevezett döntésben, hogy az Ubernek munkavállalói státuszt kell adnia az országban működő dolgozóinak. Az Uber idáig nem rendes alkalmazottként, hanem egyéni szerződéses partnerként foglalkoztatta dolgozóit, annak ellenére, hogy sokan közülük valójában hivatásszerűen végzik a sofőrszolgálatot. Az Ubert emiatt gyakran vádolják azzal, hogy a munkavállalói jogokat leépítő újfajta kizsákmányolás, a „gig economy” egyik globális nagyvállalata, miközben ők önkéntes döntésekre és a dolgozóik nagyobb szabadságára hivatkozik.

A brit bírósági döntés (ez értelemszerűen csak Nagy-Britanniára vonatkozik, de közvetve lehetnek nemzetközi hatásai) előírta az Ubernek, hogy adjon minimumóradíjat, fizetett szabadnapokat és nyugdíjat a sofőrjeinek. Utóbbinak tesz most eleget a cég: a sofőrök bevételeinek három százaléka mostantól automatikusan az egyéni nyugdíjszámlájukra megy. A sofőrök dönthetnek úgy, hogy ennél valamivel több, legfeljebb 5 százalék menjen a nyugdíjkalapjukba. A döntés visszamenőlegesen is érvényes, a 2017 májusa utáni bevételekre is kifizeti a cég a nyugdíjakat.

Az Uber azt akarja, hogy a szektorban lévő versenytársai is álljanak át erre a modellre, ezért most egy közös séma kialakítására kérte a Boltot és a személyfuvarozásban érdekelt többi riválist. A nagy szakszervezetek ellentmondásosan reagáltak a hírre: míg a GMB egyértelműen üdvözli a lépést, az ADCU szerint ez kevés lesz, az alacsony keresetek és a ki nem fizetett várakozási idők miatt a sofőrök továbbra is rossz helyzetben vannak, ezért ők jövő keddre egész napos Uber-sztrájkot hirdettek Nagy-Britanniába – írja a Guardian.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!