Nem minden drágul, az autók kötelezője például olcsóbb lett idén

2021. szeptember 13. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A sok inflációról szóló hír mellett egy üdítő fejleményről számolt be a jegybank hétfőn: közleményük szerint 9 százalékkal esett a budapesti személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja az idei II. negyedévben 2020 azonos időszakához képest.

Az MNB KGFB-indexe szerint a biztosítás átlagos állománydíja 2021. II. negyedévének végén 44 ezer forintra csökkent az előző negyedévben mért 46 ezer forintról. Az előző év azonos időszakához képest országos szinten 2 százalékkal mérséklődtek a díjak, ami a budapesti személyautók átlagdíjának 9 százalékos esésének és a fővároson kívüli díjszint enyhe, 1 százalékos növekedésének együttesével magyarázható.

A változás azért is érdekes, mert a fővárosi autókhoz (a koronavírus-járvány forgalom- és kárcsillapító hatásai ellenére) mindeddig nem „ért el” a díjcsökkentés. Az átlagdíjak változásától akár lényegesen is eltérhetnek az egyes biztosítók ajánlatai, ezért az MNB javasolja, hogy az autósok az évfordulók közeledtével tájékozódjanak az elérhető tarifákról.

Forrás: MNB

Az egyéb járműkategóriákban a mérés szerint nem történt egységes díjváltozás: míg pl. a nehéz pótkocsiknál és taxik esetében (a flottás és az egyéni díjaknál is) csökkenés látható, a vontatók, motorkerékpárok és segédmotorok díjai emelkedtek. Egyetlen járműkategórián belül is lehetnek különbségek: az egyedi buszok díja a vizsgált időszakban jelentősen mérséklődött, míg a flottásoké megugrott.

A személyautóknál mintegy két év után az idei II. negyedévben növekedésnek indult (2 százalékkal) a biztosítói kárráfordítások aránya. Ennek és az átlagos díjszint csökkenésének köszönhetően csökkent (a két mutató hányadosaként) az MNB által számított – az adóhatással pontosított – Korrigált díjindex. A növekvő kárráfordítás kapcsán egyelőre még korai trendfordulóról beszélni, a tisztább képhez a következő negyedévek adatai lesznek majd szükségesek – közölte a jegybank.