Vízen lebegő tehenészettel küzdenek holland gazdák a tengerszint emelkedése ellen

2021. szeptember 3. – 20:51

frissítve

Vízen lebegő tehenészettel küzdenek holland gazdák a tengerszint emelkedése ellen
A tehenészet Európa legnagyobb kikötőjében úszik – Fotó: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy holland tehénfarm a tengerre költözött, hogy környezetbarátabb legyen – írja az RFI. Az állatok a rotterdami kikötőben élnek egy háromemeletes platformon. A létesítményt Minke van Wingerden és férje, Peter vezetik, és azért kezdtek bele, hogy csökkentsék a nyomást a holland földeken.

„Azt akarjuk, hogy a farm olyan szívós és önfenntartó legyen, amennyire csak lehet”

– mondta Van Wingerden.

A tehenek a legfelső emeleten élnek, a tejükből középen joghurt, vaj és sajt készül, ez utóbbit a legalsó szinten érlelik. A jószágokat egy élelmiszerbankból származó szőlővel, egy helyi sörfőzdéből érkező gabonával, valamint golfpályán és focipályán vágott fűvel etetik. A ürülékükből kertészeti tápanyagot gyártanak, a vizeletüket pedig megtisztítják, és vízként azt isszák az állatok. Mindezzel csökkentik a tehenek károsanyag-kibocsátását, és a környékről származó zöldhulladék egy részét is hasznosítják. A létesítmény áramellátásáért napelemek felelnek.

A rotterdami Európa legnagyobb kikötője, Hollandia károsanyag-kibocsátásának 13,5 százalékáért felelős. Az állattartás szintén sok üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, amit a farm például az ürülék újrahasznosításával is mérsékel. Azzal, hogy a kikötőben lebeg, a farmnak akkor sem kell leállítani a termelést, ha esetleg megemelkedik a tengerszint – ami komoly fenyegetést jelent Hollandiára nézve, mert a területének egyharmada a tengerszint alatt helyezkedik el.

Az egyik tehén áprilisban bezuhant a kikötő vizébe, csak nehezen tudták kimenteni – Fotó: MediaTV / ANP MAG / AFP
Az egyik tehén áprilisban bezuhant a kikötő vizébe, csak nehezen tudták kimenteni – Fotó: MediaTV / ANP MAG / AFP

A teheneket robotok fejik, de a palackozást és csomagolást negyven önkéntes végzi. A sajtokat, joghurtokat és a trágyakockákat egy helyi termelők cikkeit forgalmazó kisboltban árulják, de elektromos autókkal éttermekhez is szállítanak.

Egy liter tejet 1,8 euróért, azaz 625 forintért árulnak, míg a szupermarketekben nagyjából egy euró egy liter tej.

Ennek ellenére úgy néz ki, hogy az idei évet nyereségesen zárják majd. A tulajdonosok azt tervezik, hogy építenek egy másik lebegő farmot, amin zöldségeket termesztenének, és külföldön is népszerűsíteni akarják az ötletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!