Végrehajtást indított a NAV a Hundub üzemeltetőjével szemben

2021. augusztus 27. – 09:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Végrehajtást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Hundub nevű közösségi oldalt üzemeltető Hundub Kft.-vel szemben, a vállalkozás neve ugyanis szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján, írta meg az Mfor.hu. A Hundubról a Népszava előző nap azt írta, hogy napok óta elérhetetlen, de korábbi információk szerint már júliusban sem működött az oldal. Az oldal fenntartójától próbálták megtudni, várható-e, hogy ismét elindulnak, de nem kaptak választ.

A Hundub Kft. ellen indult végrehajtási eljárás összefüggésben állhat azzal, hogy július 2-án a vállalkozás áfabevallást be nem nyújtó adózó minősítést kapott.

Februárban írtuk meg, hogy egy biztonsági rés miatt a Hundub-fiókkal rendelkezők könnyedén hozzáférhetnek az oldal felhasználóinak képeihez. A résen keresztül látni az összes Hundub-felhasználó által valaha elküldött privát fényképet. A képek között több tucat gyermekpornográf fotó is volt, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást az ügyben.

A Hundub nevű, magyar fejlesztésű, a Facebookra hajazó közösségi oldal december végén indult el Magyarországon, ahogy leírásukban írták, egy „alternatív médiaként”. A „cenzúrára adott válaszként” létrehozott oldal leírásában szabadságot és cenzúramentességet ígért felhasználóinak, de arra kérte őket, „hogy a hatályos magyar törvényeket tartsa be, hiszen azok ránk és mindenkire egyaránt vonatkoznak”.

A magyar fejlesztésű közösségi oldal tulajdonosai közül január végén szállt ki a Murmurati Limited nevű amerikai offshore cég, az oldal ekkor belső közleményében jelentette ki, hogy közösségi finanszírozásúvá alakul át. Ahogy arról a 24.hu írt, a Murmurati kiszállása után a cég egyetlen tulajdonosa Pál Csaba maradt, aki az oldal indulásakor még sem vállalkozói, sem pénzügyi háttérrel nem rendelkezett. A Hundub népszerű lett szélsőjobboldaliak körében, akik „a Facebook politikai cenzúrája ellen menekültek át”.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom