Romlik a magyar cégek túlélési aránya, de sok új vállalkozás nagyon hamar milliárdossá növi ki magát

2021. augusztus 17. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évről évre romlik az újonnan alakuló cégek túlélési aránya, és úgy tűnik, ezen a helyzeten a koronavírus-járvány még tovább rontott – mondta a Népszavának Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

A 2020-ban mért úgynevezett 5 éves túlélési arány 72 százalékon állt. Ez azt jelenti, hogy a 2015-ben alapított cégek közel 30 százaléka 2020 végén már nem működött. Az érték ugyan valamivel jobb a rendkívül gyenge 2019-es adatokhoz képest, hosszabb adatsort nézve azonban egyértelműen kirajzolódik, hogy a romló tendencia folytatódik.

A 2000-es évek elején indult társas vállalkozásoknak még több mint 85 százaléka élte meg az 5. évfordulóját. Ez az arány mostanra 70 százalék alá csökkent.

A romló tendencia nemcsak az 5 éves túlélési aránynál figyelhető meg, hanem hosszabb periódusokat vizsgálva is. Összességében nézve a túlélési arányokat, az ezredforduló környékén induló vállalkozások teljesítettek a legjobban, azon belül is az ezredforduló előtt induló cégek nagyobb része maradt meg hosszú távon, az ezredforduló után indulók viszont már csak rövid távon mutattak nagyobb állóképességet.

A vállalkozások megszűnését a gazdasági környezeten és a vállalkozók felkészültségén kívül több technikai hatás is befolyásolja. A kataszabályozás bevezetése például rövid időn belül az egyéni vállalkozási forma irányába terelte az alakuló/átalakuló vállalkozásokat.

A társas vállalkozások 43 százaléka jelenleg 10 évnél fiatalabb. Figyelemreméltó, hogy a friss vállalkozások egy része nagyon hamar komoly nagyvállalkozássá növi ki magát, ami a korábbi években nem volt jellemző. A 2013 és 2015 között alapított cégek 1 százaléka 5 év működés után már 1 milliárd forint feletti éves árbevétellel zárt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!