Matolcsy szerint nagy hiba a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát, inkább új intézményt kéne erre felállítani

2021. augusztus 16. – 17:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak nagyon sokba került, hogy eddig elmaradt a versenyképességi fordulat, és ha továbbra is elmarad, az a felzárkózásunkba kerül. Ezért kell a kormányzati gazdaságpolitika intézményi váltása és a versenyképességért felelős új intézmény felállítása – idézi az MTI Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, aki a Magyar Nemzet online kiadásában megjelent írásában osztotta meg gondolatait a nagyközönséggel, különös tekintettel Varga Mihály pénzügyminiszterre. Matolcsy egyébként már a múlt héten is hibának nevezte a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát.

Az MNB-elnök azt írja, a következő pénzügyi válság már itt kopogtat, a kérdés csak az, hogy mikor és hogyan érkezik meg. Ezért kell megkeresni a kulcsot, ami zárja a kapukat a válságok elől. Ez a kulcs pedig a jegybank, mert minden gazdaság, így a magyar is, a jegybanki mérleg növelésével védte ki a mostani válságot – fejti ki a jegybankelnök. Így sikerült elérni, hogy a világjárvány nyomán nem alakult ki pénzügyi válság. Ennek ára azonban az, hogy a világgazdaságban pénzügyi buborékok alakultak ki, a jegybankok mérlege felduzzadt, nőttek az államadósságok, a költségvetési hiányok, valamint az infláció.

Matolcsy György úgy látja, térségünkben a baltiak, a lengyelek és a románok jobban kezelték a válságot, mint mi, magyarok.

A válságkezelési eredmények különbözőségét szerinte a válságkezelésre hozott kormányzati döntések hatékonysága és az adott ország versenyképességi szintje határozza meg. A versenyképesség mai szintje azonban a korábbi kormányzati döntések eredményét tükrözi, tehát végül is a kormányzás hosszabb időszakon át elért minősége a döntő.

Írásában a jegybankelnök arra is kitér, hogy a válságkezelés során azért javulhatott az ország versenyképessége, mert a válság feloldott egy belső gazdaságpolitikai patthelyzetet. Az éves költségvetési érdek már nem akasztotta meg a versenyképesség javulását célzó javaslatokat. Ennek ára most a magas költségvetési hiány és az elfutó államadósság. A tanulság azonban világos: a versenyképességi ugráshoz gazdaságpolitikai, nem pedig költségvetési gondolkodás szükséges – hangoztatja az MNB elnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!