Akár 25 százalékkal csökkenhet a bére a Google távmunkát választó dolgozóinak

2021. augusztus 11. – 09:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkenti sok otthonról dolgozó munkatárs fizetését a Google, derül ki a fizetéskalkulátorból, amit a Reuters megismert. Az új bérpolitika miatt azok szívnak, akik messzebbről ingáztak, és emiatt szeretnének teljesen átállni home office munkavégzésre.

A Szilícium-völgy nagy techcégei élen járnak a fizetések számításával való kísérletezésben, és az általuk diktált trend gyakran más nagy munkaadók szokásait is befolyásolja, korábban a Facebook és a Twitter is csökkentette az olyan dolgozók bérét, akik olcsóbb környékekre költöztek. A Google most egy olyan kalkulátorral rukkolt elő, amivel az alkalmazott megnézheti, pontosan milyen hatást gyakorol a fizetésére, ha egy adott helyen lakik (illetve oda költözik), és a továbbiakban inkább otthonról dolgozna.

Az új bérpolitika faramuci része, hogy a Reuters által látottak alapján sokan úgy is fizetéscsökkentést tapasztalhatnak a home office választása esetén, hogy nem változik a lakcímük, míg másoknál ez nem áll fenn: a korábban távolabbról ingázók bére akár 25 százalékkal is csökkenhet, ha nem akarnak bejárni, míg az irodához (és a belvároshoz) közel lakók bére home office-ban sem csökken.

Ez persze valahol logikus, hiszen a belvárosok drágábbak, így több pénz kell a megélhetéshez, de a hátrányosan érintetteket ez nem vigasztalja, hiszen nekik a saját eddigi fizetési szintjükhöz képest fog csökkenni a bérük, ha nem akarnak napi több órát ingázni. Emiatt sokan inkább mégis az utazást választják. Egy a hírügynökségnek nyilatkozó alkalmazott azt mondta, home office-ban éppen annyival esne a fizetése, amennyivel többet kap a legutóbbi előléptetése óta. Ráadásul nem minden esetben tűnik logikusnak a szintek meghatározása: például 25 százalékkal kevesebb fizetést adnának annak a munkavállalónak, aki a Tahoe-tó környékére költözik San Franciscóból, holott az előbbi is hasonlóan drága környék.

Jake Rosenfeld, a St. Louis-i Washington Egyetem szociológiaprofesszora, aki a bérek meghatározását kutatja azt hangsúlyozta, hogy a Google új bérstruktúrája aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy kiket, milyen családokat fog a leginkább negatívan érinteni ez a változás.

„Az egyértelmű, hogy a Google-nek nem kell ezt tennie” – mondta Rosenfeld. „A Google ezeknek a munkavállalóknak korábban kifizette a bérük 100%-át, tehát nem arról van szó, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy a távmunkát választó dolgozóiknak ugyanazt fizessék, amit eddig is kaptak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!