Az ÁSZ elnöke egyáltalán nem szedne személyi jövedelemadót

2021. augusztus 11. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állami Számvevőszék elnöke amellett van, hogy Magyarországon egyáltalán ne kelljen személyi jövedelemadót fizetni – derült ki a szerda reggeli interjúból, amit Domokos László a Magyar Nemzetnek adott.

Domokos szerint meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy mindenki megfelelő megélhetést találjon idehaza, „az ember pedig annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni azért, mert dolgozik”. Így a személyi jövedelemadó, amelyet sokszor büntetésként érzékelnek a munkavállalók, akár nulla százalékos is lehetne.

Az ÁSZ-elnök szerint nagyon fontos, hogy mindenki érdekelt legyen abban, hogy aki Magyarországon akar dolgozni, az ezt meg is tehesse. Mint mondta, az adókat, amennyire csak lehet, vissza kell venni. Az szja-bevétel egyébként az utóbbi években 2-3 ezer milliárd forintot hoz az államnak, hogy ezt miből pótolnák, arra konkrét választ nem ad Domokos, helyette arról beszél, hogy „a magyar gazdaságpolitika kulcskérdése, sőt sikerének titka a foglalkoztatáspolitika sikere, amely mögött egy olyan ösztönző, állami akadályokat lebontó folyamatot kell látni, amely egyrészről priorizálja, hogy mindenki dolgozzon, másrészről pedig lehetőséget is ad erre.”

Egy ponton az interjú készítője felvetette, hogy a hírfogyasztóknak talán meglepő lehet, hogy a számvevőszék elnöke ilyen nagyívű gazdaságpolitikai javaslatokat tesz. Domokos így indokolta ezt a szokását:

„Szeretném tisztázni, hogy nem valamilyen személyes szereplési vágy vagy más ambíció vezet. Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata a jól irányított állam támogatása, illetve az alaptörvényben lefektetett, GDP-arányos államadósság-csökkentés védelme, amelynek érdekében az ÁSZ a jelentések mellett elemzéseket, tanulmányokat is készít. (…) A foglalkoztatáspolitika is egy ilyen, a társadalom minden szegmensét érintő ügy, így nagyon fontosnak gondolom, hogy a számvevőszék egyik friss elemzése éppen a napokban mutatott rá a terület folyamataira. Ennek az elemzésnek foglaltam most össze a lényegét.”

Domokos azt is leszögezte, hogy „az ÁSZ feladatai közé tartozik a közjó szolgálata, javaslataink, véleményünk tehát általában sem személyes ötletek halmaza vagy politikai jellegű lózungok gyűjteménye, hanem a szakértőink szakmai elemzéseiből leszűrhető lényeg összefoglalása”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!