Hiába tiltották be az influenszerekkel promotált fogfehérítőt, a tiltás után is tovább reklámozták

2021. augusztus 5. – 17:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy sor magyar celebet, influenszert és ezek nyilvános termékpromócióra használt családtagjait lehetett hosszú időn keresztül látni egy világító fehér izével a szájukban, anélkül, hogy különösebben jelezték volna, hogy valójában hirdetésről van szó. A BrightWhite fogfehérítővel azonban nemcsak a megtévesztő reklámgyakorlat volt a probléma, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a forgalomból is kitiltotta a terméket. A GVH tiltása ellenére gond nélkül folytatták a reklámozást, csak új honlapra mentek, és szereztek egy új regisztrációs számot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) próbál bekeményíteni, miután az eddigi tiltásaik a gyakorlatban elég keveset értek. A BrightWhite otthoni fogfehérítő szett ügyében már tavaly elkezdtek vizsgálódni, majd februárban egyszer már betiltották a reklámozását. Nem véletlenül: a reklámok megtévesztőek voltak, az influenszerkampányban azt sem jelezték, hogy fizetett hirdetésekről van szó. A hirdetések annak ellenére pörögtek az Instagramon is, hogy a fogfehérítőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ forgalomból kitiltottként tartja nyilván, mert hiányos volt a termék dokumentációja.

A GVH ezért már az év elején fokozott óvatosságra intette a fogyasztókat, valamint betiltotta a BrightWhite reklámozását, és az azt reklámozó influenszereket is helyreigazításra kötelezte. Ez magyar szinten sok követővel rendelkező figurákat érintett: a versenyhivatal többek között Berki Krisztián, Berki Renáta, Tolvai Renáta, Curtis, Köllő Babett, Kabát Péter, Geszler Dorottya és Lotfi Begi oldalán találta meg a reklámot – írta annak idején a Media1. Berki Krisztián elmondása szerint már nyolc éve volt kapcsolatban a fogfehérítőt forgalmazó céggel, melynek időnként a kislánya felhasználásával pózolt a termékével.

A forgalmazót azonban ez a GVH-döntés sem hatotta meg, az elvileg forgalomból kivont terméket a hatósági tiltások ellenére új honlapon és EU-s regisztrációs számmal népszerűsítették tovább. A GVH szerint a hirdetések ezzel hamisan azt a benyomást keltik, hogy a fogfehérítő jogszerűen forgalmazható, miközben az ki van tiltva a forgalomból.

A versenyhivatal ezért most kiterjesztett a korábbi döntését, és megtiltotta az összes, bármilyen elnevezéssel vagy közösségi regisztrációs számmal forgalmazott BrightWhite népszerűsítését egészen addig, amíg nem zárul le az eljárás, vagy az egészségügyi hatóság nem hagyja jóvá a forgalmazást.

A betiltott fehérítőt jelenleg is több magyar nyelvű oldalon is online árusítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!