Több bankóriás ellen is csoportos pert indíthatnak Londonban, mert a devizapiacot manipulálták hat éven át

2021. július 13. – 18:05

Másolás

Vágólapra másolva

Több bankóriást is azzal vádolnak, hogy 2007 és 2013 között illegális ügyletekkel manipulálták a devizapiacot – írja a Financial Times. Két nagy ügyvédcsapat is azért küzd, hogy ők vihessék az egy milliárd fontosra becsült, amerikai stílusú csoportos keresetet londoni bíróságok elé.

Az érintett pénzügyi intézetek között szerepel például a UBS, a Barclays, a Citibank, a JPMorgan és a Royal Bank of Scotland.

A vádak szerint az érintett óriásbankok kereskedői hat éven át összedolgoztak, hogy befolyásolni tudják a devizapiac árait.

Mindezt elvileg úgy tették, hogy chatszobákban megbeszélték a stratégiáikat, és megosztották egymással az ügyfeleik rendeléseit és árait.

A Markets Insider szerint hasonló okokból már kifizettek egy milliárd eurónyi büntetést az Európai Bizottságnak, az FT szerint pedig már több mint 12 milliárd dollárnyi büntetést fizettek a devizapiac manipulálása miatt.

Ha az 1 milliárd font összértékű per elindul, akkor ez lesz az első ilyen csoportos, amerikai stílusú kereset (pertársaság), amit egy brit törvény 2015-ös elfogadása óta indítottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!