Összesen egymilliárd forintért adott el nem létező ingatlanokat, majd hamis útlevéllel próbálta igazolni magát, lebukott

2021. július 2. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd forint értékben árult éveken keresztül nem létező és nem eladó ingatlanokat egy most 53 éves férfi – írja a Fővárosi Főügyészség. 2010 és 2013 között 26 embert vert át: volt, akivel elhitette, hogy kedvezményes áron tud nekik önkormányzati lakást keríteni, másokkal pedig azt, hogy jutányos áron olyan ingatlanokhoz tudja juttatni őket, amelyek bedőlt banki hitelügyletekből származnak.

Az a kitalált részlet is a csalás része volt, hogy az önkormányzat, illetve a bank egy konstrukció keretében, egyszerre kívánja értékesíteni a kijelölt ingatlan portfóliót, tehát az abban szereplő ingatlanokat csak egyben lehet kedvezményesen megvásárolni, és ezáltal a nagy összegű vételárat is egy összegben kell megfizetni. Ezért a férfi nem adásvételi, hanem általában kölcsönszerződést kínált. Azt mondta, hogy majd akkor adja át a lakásokat, ha lezárult az ügylet.

Belvárosi – I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi – ingatlanokat árult, de volt, amelyik nem is létezett, a többi pedig nem volt eladó.

„A lakás vásárlásokra ténylegesen nem került sor, arra a vádlottnak sem szándéka, sem módja, illetve reális lehetősége nem volt. A vádlott a sértettektől kicsalt pénz nagy részét felélte”

– áll az ügyészség közleményében. Mindössze 90 millió forint került elő a majdnem egymilliárd forintnyi kicsalt pénzből.

A sértettek feljelentették a férfit, ezért éveken át bujkált a hatóságok elől. Végül 2019-ben egy igazoltatás során egy hamis guatemalai útlevelet adott át a rendőröknek, így elkapták.

A Fővárosi Főügyészség a férfit 26 rendbeli csalás minősített bűntettével, valamint közokirat-hamisítással vádolja, ezért végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!