Júliustól visszatáncolhatunk a nyugdíjazásból, ha nem tetszenek a feltételek

2021. július 1. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

Július 1-jétől néhány ponton kedvezőbbé válik a nyugdíjak megállapítása – emlékeztet a Népszava egy törvénymódosítás hatályba lépésére.

A legfontosabb változás, hogy a nyugdíjmegállapító határozat közlésétől számított 15 napon belül bárki visszatáncolhat, ha túl kevésnek érzi a megállapított juttatást, és mondhatja, hogy dolgozik inkább még tovább. Erre eddig nem volt lehetőség, mert a nyugdíjbiztosítási eljárások egyfokozatúak voltak, fellebbezni nem lehetett, csak törvényszéken volt mód megtámadni a határozatokat, az ezzel járó procedúrát pedig a többség nem vállalta.

A lap által megkérdezett nyugdíjszakértő, Farkas András szerint az új szabályozás jól jöhet például a Nők40 kedvezménnyel nyugdíjba készülőknek, akik közül többen is megdöbbennek, amikor megtudják, mennyi lesz így a nyugdíjuk. Amikor látják az alacsony összeget, sokan mondták volna, hogy „inkább dolgoztam volna még egy évet vagy másfelet”, de már nem léphettek vissza – ez most megváltozik.

Jól jön a módosítás a rokkantnyugdíjasoknak is, közülük sokan tartottak attól, hogy kiesett keresetük nagyon alacsony nyugdíjra teszi őket jogosulttá. Ha az derül ki az öregségi nyugdíj megállapításakor, hogy az még a rokkantellátásnál is kevesebb lenne, 15 napon belül ők is visszaléphetnek és megszakítás nélkül, életük végéig kaphatják a rokkantnyugdíjat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!