Észak-koreai élelmiszerválság: 30 000 forint a kávé kilója

2021. június 19. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea súlyos élelmiszerválsággal néz szembe, az alapvető fontosságú árucikkek árai az egekbe szöktek. A banánt kilónként kb. 13 350 forintnak megfelelő helyi pénzt, a kávéért több mint 30 000 forintnyit kérnek.

Kim Dzsongun észak-koreai legfelsőbb vezető az országot irányító párt központi bizottságának ülésén azt mondta a KCNA állami hírügynökség szerint: „feszült az élelmezési helyzet”.

„Az emberek élelmezési helyzete mostanra feszültté vált, mivel a mezőgazdasági ágazat a tavalyi tájfun okozta károk miatt nem tudta teljesíteni a gabonatermelési tervét”

– mondta Kim.

A jelentések szerint az alapvető élelmiszerek ára az ország fővárosában, Phenjanban az egekbe szökött.

A találkozón Kim arra kérte a párt dolgozóit, hogy dolgozzanak az élelmiszerhiány megoldásán. Nem világos, hogy Észak-Korea hogyan tudja gyorsan kezelni a problémát, mivel az ország határai a járványügyi korlátozások miatt továbbra is zárva vannak.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének legutóbbi jelentése szerint Észak-Koreának 860 000 tonna élelmiszerre lenne szüksége.

Bár Észak-Korea hivatalosan nem erősített meg egyetlen koronavírusos esetet sem, szigorú vírusellenes intézkedéseket vezetett be, beleértve a határzárat és a belföldi utazási korlátozásokat. Az ország Kínától függ számos olyan termék tekintetében, amelyet nem tud előállítani, ebbe beletartozik az élelmiszer és az üzemanyag is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!