Észak-koreai élelmiszerválság: 30 000 forint a kávé kilója

2021. június 19. – 18:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea súlyos élelmiszerválsággal néz szembe, az alapvető fontosságú árucikkek árai az egekbe szöktek. A banánt kilónként kb. 13 350 forintnak megfelelő helyi pénzt, a kávéért több mint 30 000 forintnyit kérnek.

Kim Dzsongun észak-koreai legfelsőbb vezető az országot irányító párt központi bizottságának ülésén azt mondta a KCNA állami hírügynökség szerint: „feszült az élelmezési helyzet”.

„Az emberek élelmezési helyzete mostanra feszültté vált, mivel a mezőgazdasági ágazat a tavalyi tájfun okozta károk miatt nem tudta teljesíteni a gabonatermelési tervét”

- mondta Kim.

A jelentések szerint az alapvető élelmiszerek ára az ország fővárosában, Phenjanban az egekbe szökött.

A találkozón Kim arra kérte a párt dolgozóit, hogy dolgozzanak az élelmiszerhiány megoldásán. Nem világos, hogy Észak-Korea hogyan tudja gyorsan kezelni a problémát, mivel az ország határai a járványügyi korlátozások miatt továbbra is zárva vannak.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének legutóbbi jelentése szerint Észak-Koreának 860 000 tonna élelmiszerre lenne szüksége.

Bár Észak-Korea hivatalosan nem erősített meg egyetlen koronavírusos esetet sem, szigorú vírusellenes intézkedéseket vezetett be, beleértve a határzárat és a belföldi utazási korlátozásokat. Az ország Kínától függ számos olyan termék tekintetében, amelyet nem tud előállítani, ebbe beletartozik az élelmiszer és az üzemanyag is.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass