Fertőtlenítő helyett vizet árult, 100 millióra büntette a GVH a szlovén céget

2021. június 16. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

100 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal egy szlovén cégre, amiért a koronavírus-fertőzéstől való félelmet kihasználva a szükséges engedélyek hiányában, valótlan ígéretekkel forgalmazta az első hullám alatt fertőtlenítőként termékét, ami valójában vizet tartalmazott.

A GVH a sajtóközleményében azt írja, hogy még 2020-ban indítottak eljárást a www.shopolo.hu weboldalt működtető szlovén céggel szemben, miután a cég az első hullám idején a vírusokkal, baktériumokkal és fertőzésekkel szemben védelmet ígérve reklámozta fertőtlenítőszereit magyar honlapján, illetve közösségi oldalakon. A termékekből a felfokozott fogyasztói hangulatban két hét alatt több mint tízezret adtak el tavaly márciusban. Az eljárás során viszont kiderült, hogy

az „Antiseptic” vagy más néven „Antivirus” kézfertőtlenítők nem rendelkeztek sem uniós, sem magyarországi engedéllyel, így jogszerűen nem kerülhettek volna forgalomba. Illetve a hivatalos laboratóriumi vizsgálat alapján semmilyen antibakteriális vagy antimikrobás hatással nem rendelkeztek, egyszerűen vizet tartalmaztak.

Emellett a címkén fel sem tüntették a termékkategóriát, az összetevőket, a hatóanyagok nevét, a gyártó és a forgalmazó adatait, illetve a biztonsági információkat sem. Ráadásként a cég mellett félretájékoztatta a vásárlókat az ingyenes kiszállítással kapcsolatban is. A Mi Sport d.o.o. részben elismerte a jogsértést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!