Etilén-oxiddal szennyezett vaníliás jégkrémet vont vissza az Auchan

Legfontosabb

2021. június 16. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszahívott a forgalomból egy vaníliás pálcikás jégkrémet az Auchan Magyarország Kft., mert etilén-oxid növényvédő szert mutattak ki rajta, a meglévő készletet pedig zárolta – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A visszahívás az Auchan Vanília ízű pálcikás jégkrém tejcsokoládé bevonattal, pörkölt mandula darabokkal, 4x110 milliliteres termékre vonatkozik. Az érintett termék 2023 áprilisi minőségmegőrzési idővel, LPL 1091-es tételszámmal és 314 gramm nettó tömeggel rendelkezik.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az ezekkel az azonosító adatokkal megegyező jégkrémet ne fogyasszák el, mert a termékhez felhasznált adalékanyag vélhetően etilén-oxiddal szennyezett. A visszahívásról az Auchan honlapján is lehet olvasni.

A jégkrém bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

Az etilén-oxid egy szintetikusan előállított gáz. Használják orvosi berendezések sterilizálására és egyes országokban fűszerek és egyéb termények esetén rovarölő szerként, valamint fertőtlenítésre.

Az Európai Unióban (EU) az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos. Az etilén-oxid hosszútávú rendszeres fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Az EU-ban a termények etilén-oxid tartalmára szigorú határérték van érvényben, amely a legkisebb, már mérhető mennyiségnek felel meg.

Kövess minket Facebookon is!