Győzelmet ünnepelhet a nemzetközi klímaaktivizmus: nem épül meg a Kanadából az USA-ba tartó gigantikus olajvezeték

2021. június 10. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évtized küzdelmei után eldőlt: nem valósul meg a Keystone XL csővezeték-beruházás, ami Kanada és az Egyesült Államok között szállított volna kőolajat – írja a Reuters. A Keystone XL terve rengeteg vitát szült a kezdetektől, és masszív ellenállást váltott ki civil oldalon, és az amerikai kormányok is váltakozó hozzáállást mutattak a projekttel szemben.

A 9 milliárd dolláros beruházást igénylő csővezeték terve 2008-ból származik, a kanadai TC Energy vállalat valósította volna meg. A közel kétezer kilométeres nyomvonalon húzódó vezeték Kanada nyugati homokolaj-kitermelő vidékeiről vitte volna a nyersanyagot az USA-ba napi 830 ezer hordós mennyiségben. A Keystone XL a kezdetektől óriási ellenállásba ütközött klímaaktivisták, a biodiverzitásért aggódó környezetvédők és a tervezett útvonal környékén élő amerikai földtulajdonosok, valamint kanadai őslakos közösségek részéről. Az Keystone XL a körülötte zajló csatározás miatt az évek során a fosszilis beruházások elleni globális aktivizmus egyik szimbolikus projektje lett. A támogatók eközben azzal leginkább azzal érveltek, hogy olcsó olajat és rengeteg új munkahelyet jelentene a vezeték megépülése.

A kanadai kormányok végig pártolták a Keystone XL-t – köztük Justin Trudeau, az aktuális miniszterelnök is –, de amerikai oldalon nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, Barack Obama 2015-ben visszamondta a projektet az USA-részéről egyebek mellett arra hivatkozva, hogy rosszat tenne Amerika vezető szerepének a klímaváltozás elleni fellépésben. A Republikánus pártot ez a szempont kevésbé érdekelte, mint az olcsó olaj és a sok ezer munkahely, Trump elnöksége idején zöld utat kapott a terv 2017-ben, bár ez még nem jelentett volna önmagában automatikus megvalósulást, hiszen az ellenzők párhuzamosan jogi eljárásokban is támadták a projektet.

Aztán 2020-ban nyert Joe Biden az elnökválasztáson, ami úgy tűnik, végképp megpecsételte a projekt sorsát, januárban az új elnök visszavonta a határon átívelő beruházás engedélyét. A civil aggodalmak okozta rossz PR mellett minden bizonnyal az is közrejátszott a vezeték tervének elvetésében az USA részéről, hogy időközben felpörgött a belföldi olajkitermelés. Ilyen körülmények között már nem volt meglepő, hogy a TC Energy végül úgy döntött, szerdán hivatalosan is bejelenti, hogy a Keystone XL terve halott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!