Az USA leggazdagabbjai alig fizettek jövedelemadót az elmúlt években

2021. június 08. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Aránylag kevés adót fizettek az USA leggazdagabbjai – írja a ProPublica elemzése alapján a New York Times. A ProPublica elvileg az adóhatásóságtól (IRS) kiszivárgott dokumentumjok alapján elemezte a 25 leggazdagabb amerikai adózási szokásait. A New York Times nem tudta megerősíteni az adatok hitelességét, de az IRS már nyomoz az ügyben, tudnak a szivárgásról.

Az elemzés szerint miközben a vizsgált személyek (például Elon Musk, Jeff Bezos, Michael Bloomber és Warren Buffett) vagyona összesen 401 milliárd dollárral nőtt, addig összesen mindössze 13,6 milliárd dollár jövedelemadót fizettek.

Érdemes kiemelni, hogy a jövedelemadó célja természetesen a jövedelem (azaz nagy vonalakban a fizetés) megadóztatása, nem a vagyoné (például ingatlan, luxusjacht, részvények), de az elmúlt időszakban komoly vita veszi körül az amerikai adózási rendszert. Ezt a vitát táplálják a kiszivárgott adatok is.

A ProPublica cikke részletesen bemutatja, hogy a gazdagok hogyan használták ki a rendszer adta lehetőségeket, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója például 2007-ben nem fizetett jövedelemadót, hiába duplázódott meg a cég részvényeinek értéke.

2011-ben a vagyona 18 milliárd dollárra nőtt, de az adóbevallásán azt jelentette, hogy veszteséges évet zárt, így 4000 ezer dollár adókedvezményt kapott a gyerekei miatt. Tehát Jeff Bezos adókedvezményként megkapta nagyjából a vagyona 0,00002 százalékát.

Warren Buffett jó ideje támogatja, hogy a gazdagabbakat magasabb adók terheljék. 2014 és 2018 között összesen 23,7 millió dollárnyi jövedelemadót fizetett, miközben a vagyona 24,3 milliárd dollárral emelkedett.

A ProPublica által megszerzett adatok alapján a 25 leggazdagabb amerikai vagyona 2018 végére elérte az 1,1 billió dollárt. Ahhoz, hogy ezt az összeget megkeressék, 14,3 millió átlagos amerikaira lenne szükség.

Ehhez képest a 25 multimilliárdos 2018-ban 1,9 milliárd dollárnyi adót fizetett, míg a fizetésből élők 143 milliárd dollárnyi adót fizettek.

Joe Biden kampányígéretei között szerepelt, hogy átalakítja a közteherviselést, hogy a gazdagok és a nagyvállalatok arányosabban adózzanak. Ezért javasolta például, hogy a legmagasabb jövedelműeket 37 százalék helyett 39,6 százalékos jövedelemadó terhelje.

Elizabeth Warren szenátor 2 százalékos vagyoni adót javasolt azokra, akik 50 millió dollárnál többet érnek, de az elnök és tanácsadói ezt elvetették.

Ennek ellenére Biden továbbra is úgy gondolja, hogy a gazdagoknak és a vállalatoknak többet kéne fizetnie, de mindenkit megnyugtatott, hogy ha bármin is alakítanak, az csak azokat érinti majd, akik többet keresnek, mint évi 400 ezer dollár (114,6 millió forint).