Az USA leggazdagabbjai alig fizettek jövedelemadót az elmúlt években

2021. június 8. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

Aránylag kevés adót fizettek az USA leggazdagabbjai – írja a ProPublica elemzése alapján a New York Times. A ProPublica elvileg az adóhatásóságtól (IRS) kiszivárgott dokumentumjok alapján elemezte a 25 leggazdagabb amerikai adózási szokásait. A New York Times nem tudta megerősíteni az adatok hitelességét, de az IRS már nyomoz az ügyben, tudnak a szivárgásról.

Az elemzés szerint miközben a vizsgált személyek (például Elon Musk, Jeff Bezos, Michael Bloomber és Warren Buffett) vagyona összesen 401 milliárd dollárral nőtt, addig összesen mindössze 13,6 milliárd dollár jövedelemadót fizettek.

Érdemes kiemelni, hogy a jövedelemadó célja természetesen a jövedelem (azaz nagy vonalakban a fizetés) megadóztatása, nem a vagyoné (például ingatlan, luxusjacht, részvények), de az elmúlt időszakban komoly vita veszi körül az amerikai adózási rendszert. Ezt a vitát táplálják a kiszivárgott adatok is.

A ProPublica cikke részletesen bemutatja, hogy a gazdagok hogyan használták ki a rendszer adta lehetőségeket, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója például 2007-ben nem fizetett jövedelemadót, hiába duplázódott meg a cég részvényeinek értéke.

2011-ben a vagyona 18 milliárd dollárra nőtt, de az adóbevallásán azt jelentette, hogy veszteséges évet zárt, így 4000 ezer dollár adókedvezményt kapott a gyerekei miatt. Tehát Jeff Bezos adókedvezményként megkapta nagyjából a vagyona 0,00002 százalékát.

Warren Buffett jó ideje támogatja, hogy a gazdagabbakat magasabb adók terheljék. 2014 és 2018 között összesen 23,7 millió dollárnyi jövedelemadót fizetett, miközben a vagyona 24,3 milliárd dollárral emelkedett.

A ProPublica által megszerzett adatok alapján a 25 leggazdagabb amerikai vagyona 2018 végére elérte az 1,1 billió dollárt. Ahhoz, hogy ezt az összeget megkeressék, 14,3 millió átlagos amerikaira lenne szükség.

Ehhez képest a 25 multimilliárdos 2018-ban 1,9 milliárd dollárnyi adót fizetett, míg a fizetésből élők 143 milliárd dollárnyi adót fizettek.

Joe Biden kampányígéretei között szerepelt, hogy átalakítja a közteherviselést, hogy a gazdagok és a nagyvállalatok arányosabban adózzanak. Ezért javasolta például, hogy a legmagasabb jövedelműeket 37 százalék helyett 39,6 százalékos jövedelemadó terhelje.

Elizabeth Warren szenátor 2 százalékos vagyoni adót javasolt azokra, akik 50 millió dollárnál többet érnek, de az elnök és tanácsadói ezt elvetették.

Ennek ellenére Biden továbbra is úgy gondolja, hogy a gazdagoknak és a vállalatoknak többet kéne fizetnie, de mindenkit megnyugtatott, hogy ha bármin is alakítanak, az csak azokat érinti majd, akik többet keresnek, mint évi 400 ezer dollár (114,6 millió forint).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!