Sztrájkot tartanak a GE Aviation dolgozói a veresegyházi gyárban, mert nevetségesnek tartják a beígért béremelést

2021. június 8. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a dolgozók a veresegyházi GE Aviation Hungary gyárában csütörtökön, miután nem tudott megegyezni a munkáltató és a VDSZ-hez tartozó Nehézfémipari Szakszervezet az idei béremelésről – írja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) közleménye alapján az MTI. A munkabeszüntetés csütörtökön 13.00 órától 15.00 óráig tart majd.

A munkavállalói érdekképviselet szerint az éves szinten mindössze 2 százalékos béremelési ajánlat „nevetségesen kevés”.

A szakszervezet tarthatatlannak tartja a helyzetet, főleg azért, mert a GE Aviationnek a mérlegadatok alapján 35 milliárdos nyeresége volt 2020-ban.

„A GE Aviation kicsinyessége emiatt továbbra is teljességgel érthetetlen, már csak azért is, mert a VDSZ béremelési javaslata mindössze 9 millióval több a munkáltató ajánlatához képest, és ez a mérlegadatokhoz viszonyítva elenyésző különbség!”

– fogalmaztak a közleményben.

Azt írták, hogy ha a figyelmeztető sztrájk nem éri el célját, a dolgozók határozatlan idejű munkabeszüntetésre is hajlandóak.

A Népszava korábban azt írta, hogy a tárgyalások hetek óta tartanak. A VDSZ eleinte 8 százalékos emelést szeretett volna elérni, de miután a menedzsment felvázolta a cég gondjait, először 6, majd 5 százalékra vitték le a követeléseiket.

A nyilvános cégadatok szerint a GE Aviation Hungary Kft. több mint 500 dolgozót foglalkoztat, árbevétele – ami kizárólag exportból származott – tavaly 69 milliárd forint volt, nyeresége 35 milliárd forintot tett ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!