Az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének megsértése miatt perelték a Tescót Nagy-Britanniában – az Európai Unió Bírósága a cég ellen hozott ítéletet

2021. június 3. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2019-ben indított pert egy Leigh Day nevű ügyvédi iroda több ezer, többségében női Tesco-alkalmazott nevében az áruházlánc nagy-britanniai anyavállalata ellen az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének megsértése miatt. A watfordi munkaügyi bíróságon indult ügybe az Európai Unió Bírósága is bevonódott, ahol most született döntés, írja a SkyNews.

Az üzletekben, raktárakban, elosztó központokban dolgozók különböző fizetést kaptak, kérdés volt többek között, hogy egy áruházban dolgozó nő és egy elosztó központban dolgozó férfi fizetése különbözhet-e, vagy ebben az esetben is érvényesnek kell lennie az azonos munkáért azonos bért elvének. A Tesco az EU szabályozását, elvét úgy értelmezte, hogy csak olyan munkaköröknél kell alkalmazni, ahol teljesen ugyanazok a feladatok, írta meg a Napi.hu a per kezdeményezésekor.

A Sky News friss cikke szerint az Európai Bíróság végül a Tescóval szemben hozott ítéletet, igazat adva a több ezer dolgozót képviselő ügyvédi irodának, így az érintett munkavállalók évekre visszamenőleg kaphatnak kompenzációt. Az ügyvédi iroda már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bíróság határozatát akkor is be kell tartania a Tescónak és a brit kormánynak, és igazodnia kell ahhoz a jövőben is, ha az Egyesült Királyság időközben kilép az unióból.

A Tesco úgy nyilatkozott, hogy továbbra is kitartanak azon véleményük mellett, hogy az üzletekben és az elosztó központokban különböző típusú a munka, és ebből következően más készségeket is követel meg, ami a bérek különbözőségéhez is vezet, de hangsúlyozták, hogy ennek semmi köze a nemekhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!