Negyedével kevesebb pénzt kapnak a dalszerzők a járványhelyzet miatt

2021. május 18. – 10:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Átlagosan negyedével csökkent a hazai dalszerzők jogdíja a járványhelyzet miatt, írja az MTI. Az alkotók összességében így 2,2 milliárd forinttal kevesebb jogdíjat kapnak, mint egy évvel korábban. A tavalyi rádiós és televíziós elhangzások után járó jogdíjakat május 18-án fizetik ki a 7682 magyar dalszerzőnek – közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Az Artisjus 2020-as bevételei is csökkentek a járvány miatt, ez pedig az idei éves jogdíjkifizetéseknél érezteti hatását. A szerzőknek kifizethető jogdíj összege 25 százalékkal esett vissza. Míg 2020-ban 8,612 milliárd forintot folyósítottak, idén 6,48 milliárd forint érkezik a hazai és nemzetközi szerzőkhöz, nagyjából fele-fele arányban.

A májusban és júniusban érkező jogdíjak közül az élőzenei fellépések után járó összeg 47 százalékot zuhant, a rádiós elhangzások után kifizetett jogdíj összege pedig 32 százalékkal lett alacsonyabb. A rádióadók jogdíját ugyanis a reklámbevételek határozzák meg, ezek pedig a legtöbb esetében visszaestek. A televíziós elhangzásokért fizethető jogdíjaknál mindössze 5 százalék a csökkenés mértéke. A korlátozások miatt a vendéglátóhelyek, kocsmák, fodrászatok, boltok által fizetett gépzenei jogdíj is visszaesett.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt az EJI-től (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjustól is kaptak bizonyos művészek támogatásokat, ám a listát látva sok zenész felháborodott. Majka gusztustalannak és szánalmasnak ítélte a döntést, később több támogatott, mint például Pély Barna, Náksi Attila, vagy Lovasi András úgy döntött, hogy nem tart igényt a neki megítélt összegre, ezért továbbutalta azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!