Egy év alatt 800 milliárd forint értékben nyertek építési tendereken kormányközeli cégek

2021. május 14. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányközeli vállalkozók érdekeltségébe tartozó cégek tavaly április óta mintegy 800 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket egyedül vagy konzorciumban – írja a Hvg.hu.

A 800 milliárdban keretszerződések is vannak, ezek tényleges végösszege később dől el, de ha ezektől megtisztítjuk az adatot, akkor is jelentős összeget kapunk:

így több mint 500 milliárd forintról van szó.

A legtöbb pénzt a Duna Aszfalt hozta el egyedül, illetve konzorciumban, keretmegállapodásokkal együtt mintegy 580 milliárd forintot, keretmegállapodások nélkül 310 milliárdot. A Mészáros család érdekeltségeinek kevesebb jutott, összesen 140 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. A Market Zrt. hozzájuk képest keveset nyert, összesen 15,8 milliárd forintot.

A Duna Aszfalt keretmegállapodást a Magyar Közút Zrt.-vel kötött, az országos úthálózat bizonyos részeinek felújításaira. Területeként 60-80 milliárd forintnyi forrást juttat az állam erre a célra. A legutóbbi ilyen tenderen 2020 decemberében hirdettek nyerteseket, a keretösszeg 400 milliárd forint volt. A Duna Aszfalt négy területen lett nyertes, ami összesen 270 milliárd forint értékű munkát jelent.

A Mészáros család főképp vasúti munkákon szakít nagyot, R-Kord nevű érdekeltségük például 47,2 milliárd forintot kapott a Strabag Rail nevű céggel konzorciumban a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítására, és további 24,2 milliárd forintot pedig a Budapest–Hegyeshalom közötti vasúthálózaton végzett munkáira.

A Market a legnagyobb győzelme egy 14,9 milliárdos munka, a Citadella felújítására kiírt tender a ZÁÉV-val közösen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!