A járvány nagy nyertese az online kiskereskedelem és a házhoz szállítás

2021. május 12. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány megtörte a magyar gazdaság lendületét, a 2013 óta bővülő GDP 2020-ban öt százalékkal csökkent – közölte a KSH. Az autógyártásnak is betett a globális pandémia (-11%), a turizmus drasztikusan, 60 százalékkal esett vissza, a csomagszállítás, netes kiskereskedelem viszont brutálisan bővült a koronavírus hatására.

Az, hogy a magyar GDP körülbelül öt százalékkal csökkent tavaly, a KSH adataiból már korábban tudható volt, a most megjelent Magyarország számokban, 2020 című kiadvány azonban szektoriálisan is részletesebben mutatja a volumenváltozást. Korábban a kormány is 5-6 százalékos visszaeséssel számolt, amit a koronavírus-járványnak tudtak be, és hozzátették, hogy a magyar gazdaságnál az EU-s visszaesés valamivel nagyobb, hat százalék feletti volt.

2012 óta a 2020-as az első év, amikor a hazai gazdaság összteljesítménye csökken, a járvány azonban nagyon eltérően érintette az egyes gazdasági ágazatokat. Az ipar bruttó hozzáadott értéke 4,9 százalékkal csökkent, azon belül is az autógyártás 11 százalékos visszaesése volt meghatározó. A KSH kiadványát összefoglaló MTI szerint a tavaszi mélypont után a leggyorsabban az akkumulátorgyártás talált magára, ami éves szinten dinamikusan, 13 százalékkal nőtt. Ezen kívül csak a gyógyszergyártás, az élelmiszeripar, valamint az elektronikai ipar bővült.

A szolgáltatások teljesítménye összességében 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a korlátozások leginkább a turizmust, vendéglátást, szórakoztatást érintette. Tavaly a vendégéjszakák száma (13 millió) 58 százalékkal maradt el a 2019-estől, de ennél is jobban visszaesett a külföldi vendégek száma és a nagyobb szállodák forgalma.

A megelőző három évben mindig két számjegyű növekedést elérő építőipar kibocsátása 2020-ban 9,1 százalékkal csökkent, amiben a járvány mellett szerepet játszott az út- és vasútfejlesztésre irányuló nagy állami megrendelések kifutása is. A lakásépítések száma viszont ötödik éve folyamatosan emelkedik, 2020-ban is 34 százalékkal haladta meg az előző évit, 28 ezer új lakást vettek használatba. Az új lakások drágulása mérséklődött, de az átlagos négyzetméterár így is 9,1 százalékkal, 551 ezer forintra nőtt.

A járvány nagy nyertese a csomagküldő és internetes kiskereskedelem, ami 42 százalékkal magasabb bevételt ért el, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom összértéke (12,6 ezer milliárd forint) közel azonos maradt, de ez többféle folyamatból állt össze: az élelmiszer jellegű vegyes üzlettípusok és a gyógyszertárak forgalma emelkedett, más üzleteké visszaesett, ahogy a benzinkutaké is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!