Rendszeresen elégette a bizonyítékokat egy fővárosi bűnszervezet, de a NAV így is lekapcsolta őket

2021. április 26. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 1 milliárd forintot, számos ingatlant, hajókat és nagy értékű gépjárműveket foglalt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal három fővárosi irányítású bűnszervezettől. A NAV nyomozói összesen 160 helyszínen kutattak, 60 főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hatan már letartóztatásban vannak – áll a NAV közleményében.

Az akcióban három bűnszervezet érintett, melyek közül kettő főként őrzéssel és védelemmel, takarítással, polcszervizzel és marketingtevékenységgel foglalkozott – ezeket szolgálta ki a harmadik, számlagyárként működő szervezet. Utóbbi cégei semmilyen valós tevékenységet nem végeztek, csak fiktív számlákkal látták el a megrendelőket.

A működő társaságok a befogadott számlákkal csökkentették fizetendő áfájukat, az így összefonódó céghálók összesen több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A bűnszervezetek az ellenük szóló bizonyítékokat rendszeres időközönként égetéssel, illetve darálással megsemmisítették azért, hogy nehogy lebukjanak.

A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV kb. 1 milliárd forint értékben külföldi és belföldi bankszámlákat zárolt, 28 ingatlant vett zár alá, több mint 150 millió forintnyi készpénzt, 5 gépkocsit, vitorlás hajókat, kortárs festményeket, aranytömböket és ékszereket foglalt le. A zárolt és lefoglalt vagyon értékét szakértő állapítja meg, de az előzetes becslések szerint elérheti a 2,5 milliárd forintot.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!