Matolcsy: Magyarországnak az Egyesült Arab Emírségeket kellene példának tekintenie

2021. április 19. – 19:22

frissítve

Matolcsy: Magyarországnak az Egyesült Arab Emírségeket kellene példának tekintenie
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy György jegybankelnök a Növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában értekezett ismét arról, hogy Magyarországnak milyen ország példáját kellene követnie, a legutóbbi Észtország után most az Egyesült Arab Emírségeket állította be jó példaként.

Cikkében azt írja, azért lenne ez a legjobb követendő minta, mert a világ legsikeresebb országáról van szó.

„Az Emirátusok mára több mint 50 fontos jelzőszámban világelső, 100 fejlettségi területen vezeti a régiót, a világ leghatékonyabb országa, és első a világon az emberek vezetőkbe vetett bizalma terén.”

Azt írja, a siker titka egy olyan vízió, amit nemzedékek adtak át egymásnak.

„Ez a jövőkép egy biztonságban és békében élő országot vázolt fel, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására. Elismeri, hogy a gazdaság irányítja a politikát, ezért sem tűri meg a korrupciót. Az államot a jó üzleti környezet kiépítésére használja és hagyja virágozni a vállalkozásokat.”

Ahogy a 444 megírta, ez különösen furcsa meglátás egy olyan országról, amely aktívan támogatja Szaúd-Arábia különböző katonai akcióit, elnyomja a szólás- és sajtószabadságot, ugyanis azokat, akik kiállnak jogaikért, rendszeresen bebörtönzik és kínozzák. Emellett az országban a legtöbb fizikai munkát bevándorlókkal végeztetik, akiket a helyi jogrendszer teljesen kiszolgáltat a foglalkoztatóiknak, és akikkel a kormány a koronavírus-járvány okozta válság alatt sem foglalkozott. Emellett pedig az ország egyik leghatalmasabb embere, Mohammed bin Rashid Al Maktum évek óta bezárva tartja saját lányát.

Matolcsy szerint a sejk a világ egyik legsikeresebb és legokosabb embere, akiről a magyaroknak mindenképp érdemes példát venniük. Még idéz is tőle:

„A legnagyobb akadály, ami meggátolja az embereket a lehetetlen megkísértésétől, az a hiedelem, hogy a lehetetlen létezik, így a legnagyobb tett az, ha ráébresztjük őket arra, hogy semmi sem lehetetlen”

Emellett sokat ír Dubaj gazdasági sikereiről, infrastruktúrájáról mint követendő példáról, illetve összegzi a legfontosabb vezetői elveket is, például:

„Ne imádd a rangodat. Az igazi értéked nem abban van, ahol ülsz, hanem abban, amit teszel és elérsz.”

Nem Matolcsy az első, aki példaként tekint az Egyesült Arab Emírségekre, 2019-ben Szijjártó Péter is hasonlóan nyilatkozott. Akkor a külügyminiszter azt mondta:

„Az Egyesült Arab Emírségek a világgazdasági változások tempóját diktáló országok közé tartozik, amellyel Magyarország szoros együttműködésre törekszik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!