Direkt36: Orbán veje is kapott a kedvezményes állami Covid-hitelből

2021. április 14. – 06:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiborcz István ingatlancége és két hozzá kötődő vállalkozó cégei is nagy értékű kedvezményes hitelhez jutottak egy olyan programból, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hirdetett meg a járvány miatt nehéz helyzetbe jutott cégeknek – írja a Direkt36.

A jegybank tavaly áprilisban hirdette meg a kedvezményes hitelprogramját NHP Hajrá néven a járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A kedvezményezettek között feltűnik a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az ingatlanos cége, a BDPST Zrt., amely hárommilliárd forintos kedvezményes hitelt vett fel az MNB programjának segítségével. Ezzel váltotta ki egy budapesti ingatlanfejlesztéshez, a Szabadság téren található Adria-palota felújításához korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hitelét.

Az NHP Hajrá keretében közel egy év alatt összesen 31 ezer vállalkozás jutott különböző méretű hitelekhez. Az MNB kimutatása szerint a kedvezményezettek több mint fele mikro- és kisvállalkozás volt, és a kölcsönt kapók többsége legfeljebb tízmilliós nagyságrendben vett fel hitelt. Tiborcz és a hozzá kötődő emberek cégei ehhez képest jóval nagyobb, milliárdos tételben kaptak segítséget.

A jegybank a Direkt36-tal azt közölte, hogy az NHP Hajrá keretében eddig megkötött 45 500 ügyletből 155 esetben fordult elő, hogy a hitel mértéke meghaladta az egymilliárd forintot. Azt banktitokra hivatkozva nem árultak el, hogy kik voltak az érintettek. A BDPST Zrt. kölcsönéről azt írták: a cégek hiteleiről nem ők döntenek, ennek ellenére szerintük

indokolatlan lenne kizárni a programból azokat a cégeket, amelyek évek óta nyereségesen, hatékonyan működnek.

A BDPST Zrt. és a Budapest Bank nem reagált a Direkt36 kérdéseire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!