Öt év alatt 4,3 milliárd forintot hozott Orbán Viktor apjának a bányavállalata

2021. március 29. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

70 olyan céggel vetette össze az Orbán-bánya pénzügyi helyzetét, illetve osztalékát a Direkt36, amelyek főtevékenységükként ugyanúgy a kőfejtés, gipsz és kréta bányászatát jelölték meg (ennyi van a piacon), és arra jutottak, hogy a Dolomit Kft. évek óta az egyik legjobban teljesítő vállalkozás a piacon, ráadásul az átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak 2015 és 2019 között.

Az elemzett időszakban a 70-ből 23 olyan céget találtak a Dolomittal együtt, amik nyereséggel zárták mind az öt évet, illetve a 70 cégnek csak a töredéke, 2015 óta minden évben maximum 11 olyan cég volt, ahol az osztalék felvétele mellett döntöttek, ide tartozik az Orbán Győző többségi tulajdonában (51,6 %) lévő cég is, Orbán Győző a vizsgált időszakban több mint 4,3 milliárd forintnyi osztalékot kapott.

Részletesen kifejtették, hogy alakult a cég osztalékfelvétele: 2015-ben csak a német–osztrák hátterű Basalt Középkő Kőbányák Kft. előzte meg, 2016-ban csak a negyedik helyen végzett három nemzetközi tulajdonú cég mögött, de még így is a Dolomit Kft. fizette a legnagyobb osztalékot a magyar hátterű cégek közül, „2017-ben az egész piac legmagasabb osztalékát a Dolomit Kft. adta a tulajdonosoknak, 2018-ban második lett a francia Colas csoport egy magyarországi leányvállalata mögött, 2019-ben pedig ismét a piac legnagyobb osztalékát fizette.”

Mint írták, a Dolomit Kft. az elmúlt öt évben a nyereséget egyszer sem forgatta vissza a vállalkozásba, hanem mindet kifizette a tulajdonosoknak. A vállalat sokszor a konkurenciánál magasabb áron kínálja építőanyagai, mégis rendszeresen szerepel az állami beruházásokban.

A Direkt36 kereste a Dolomit Kft.-t, de nem válaszoltak arra, mi az oka a kiemelkedő teljesítménynek, Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig azt írta, hogy „a miniszterelnök nem foglalkozik üzleti kérdésekkel”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!