Egy hónap alatt 3,4 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

2021. március 25. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Míg január végén még 19,4 milliárd forinttal tartoztak az intézmények a kb. 4500 beszállítójuknak, addig ez az összeg 22,8 milliárdra nőtt február végére – írja a Világgazdaság a Magyar Államkincstár adatai alapján. Az adósságot a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények mellett az ágazati háttérintézmények, valamint a klinikai központtal bíró felsőoktatási intézmények is növelték.

604 intézménynek kellett adatot szolgáltatnia, ennek mindenki eleget is tett, és ebből az derült ki, hogy a tárgyhónapban közülük 299-nek volt adóssága, ezen belül 174 tartozás volt 30 nap alatti. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, nehéz megmondani a járvány miatt, hogyan növekedhet a tartozás.

A kórházakba szállító kb. 4500 cég jellemzően kis- és közepes vállalkozás, amelyek helyzetét szintén nehezíti, ha a kórházak nem fizetnek. Márpedig most gyakorlatilag leálltak az anyagiak rendezésével, bár ez nem szokatlan az év elején – írja a lap. Rásky László szerint az elektív (előre tervezett) műtétek leállása, az egészségügyi ellátórendszer sürgős esetekre korlátozása, valamint a koronavírus-járvány miatti ellátások felfutása miatt a kívülállók számára átláthatatlanná vált, hogy pénzügyileg mi történik az intézményrendszerben és az egyes intézményekben, ugyanakkor az jól látható, hogy alulfinanszírozott az rendszer.

A főtitkár szerint átlagosan három–öt milliárddal nő a havi lejárt adósság, és ez várható 2021-ben is. Emiatt különösen fontosnak tartja, hogy a járvány megfékezése után korrigálják a finanszírozást. A MÁK információi szerint a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben a kifizetetlen számlák összege a januári 864 millió forintról 1,1 milliárdra nőtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!