Áprilistól alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

2021. március 25. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint Magyarország az európai jövedékiadó-emelési trendet egyedi módon alkalmazza. Ennek az „egyedülálló” megoldásnak a lényege az, hogy csak akkor emelkedik a jövedéki adó mértéke, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára. Az új adómeghatározás új rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a drasztikus áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték – szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel – csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak.

Ha a kőolaj világpiaci ára tartósan 50 amerikai dollár/hordó érték feletti, akkor a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték. Most éppen ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egyhordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így jövő hét csütörtökön a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken – mondta az államtitkár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!