Újra nyomoz a rendőrség a szocialista kormány alatt mutyigyanúba keveredett IT-cég ügyében

2021. március 24. – 16:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újra nyomoz a rendőrség a kétezres évek egységes monitoring és informatikai rendszerével (EMIR) kapcsolatban, erősítette meg a rendőrség a Telexnek.

Az EMIR Magyarország EU-csatlakozása óta kezelte 2014-ig az uniós pénzek pályáztatását és elosztását. Erre kapott az akkori kormány 18 milliárd forintot, aztán 2017-ben derült ki, hogy az Európai Bizottság hibákat talált a magyar projektnél, és kilátásba helyezte, hogy a pénzt a kormánynak vissza kell fizetnie.

Az ügy lényege, hogy hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzéssel jutott megbízáshoz a korábban a kifejlesztéssel és üzemeltetéssel is megbízott Welt 2000 Kft. nevű informatikai cég, holott a továbbfejlesztés feladatát elvileg más is el tudta volna végezni, aztán a rendszer tulajdonjogát fokozatosan át is adták ennek a cégnek, írta akkor a 24.hu.

Több, a Welt 2000 Kft.-vel megkötött szerződés is a 2007–2013 közötti uniós költségvetési ciklus alá tartozott, 2017-ben ezeket vizsgálta az Európai Bizottság. A cég és az állam későbbi együttműködését már nem vizsgálták, pedig az EMIR-re 2007 és 2015 között több mint 25 milliárd forintot költöttek, ennek a nagyobbik részét 2010 után fizették ki, a projektet a 2010-es kormányváltás után többször is módosították, rendre emelve a támogatható költséget, írta a lap.

A DK akkor ezt úgy kommentálta, csak a „Gyurcsány Ferenc ellen több mint 10 éve tartó lejáratókampány” zajlik tovább.

Az EMIR-t egyébként a Fidesz-kormány még a vizsgálatok kirobbanása előtt, 2014-ben megvette a tulajdonosoktól, annak ellenére, hogy ők nem akarták azt eladni, de a Miniszterelnökség erős nyomást gyakorolt rájuk. Nem lehet tudni, hogy ezzel összefüggésben volt-e, mindenesetre ahogy a 444 írta akkori cikkében, 2013 decemberének elején a NAV fegyveres ellenőrei szálltak ki a Welt 2000 irodájába és a tulajdonosok lakására, a hírek szerint áfacsalási ügyben nyomoztak. 2014-ben aztán a kormány részéről Lázár János írta alá az adásvételi szerződést, másnap a cég tulajdonosa váratlanul meghalt. A kormány a vételt úgy indokolta, az nemzetstratégiai jelentőségű, mert ők korábban olyan fejlesztéseket találtak ki, amihez kellett nekik a cég informatikai rendszere. Át is nevezték Új Világ Nonprofit Kft.-re.

Szerdán a Magyar Nemzet írta, hogy bár azt a nyomozást 2019-ben megszüntették, és a 18 milliárd forintot nem kellett visszafizetni, a „Miniszterelnökség nevében panasszal éltek a megszüntetés ellen”, így a nyomozás most újraindult az ügyben, amiben a lap szerint „Dobrev Klárának is személyes felelőssége volt”, mert ő volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének az egyik elnökhelyettese.

Az ügyben megkerestük a rendőrséget, akik azt írták: „Az Ön által kérdezett ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál a nyomozás hűtlen kezelés gyanúja miatt folyamatban van ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

A DK-t is megkerestük az ügyben, akik annyit válaszoltak: „Nem kaptunk megkeresést. Az üggyel kapcsolatban azonban Dobrev Klára nem érintett, 2004-ig dolgozott az államigazgatásban. 2007−2013 között nem.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!