Egy magyar filmipari céghez is vezetnek szálak Szlovákia legnagyobb korrupciós ügyében

2021. március 19. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákia eddigi legnagyobb korrupciós botrányának, az úgynevezett Állattenyésztő-ügynek a szálai Magyarországig érnek, tárta fel a DenníkN. A lap szlovák nyelvű cikkét a Parameter.sk szemlézte, eszerint az egyik legérdekesebb új fejlemény, hogy a botrány kapcsán egy elismert magyarországi filmstúdió neve is előkerült.

Az Állattenyésztő-ügyben összesen 10 millió euró kenőpénzt oszthattak szét uniós agrártámogatásokkal zsonglőrködő bennfenteseknek. A nyomozás során eddig 21 személyt gyanúsítottak meg. Köztük Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) korábbi főnökét, a Smer-közeli Norbert Bödör nyitrai oligarchát és Martin Kvietiket, a Slavia Capital nevű befektető társaság tulajdonosát.

A DenníkN hozzáfért a vizsgálati fogsággal kapcsolatos bírósági határozatokhoz, ezekből rajzolódik ki a magyarországi szál. A kenőpénzek két cégen folytak át, melyek közül az egyik, a pozsonyi székhelyű Poragro túlárazott tanácsadási díjakat számlázott ki a gazdáknak. 2018 és 2020 között a cég kilenc sikeres agrártámogatási projektért 1,76 millió euró értékben állított ki számlát. Itt jön be a magyar szál: a Poragro 2016-tól a budapesti székhelyű Filmteamhez, a magyarországi filmipar egyik jelentős szereplőjéhez tartozik.

Az egyelőre még nem tisztázott, hogy a Filmteamnek milyen szerepe van szlovákiai leányvállalatának korrupciós ügyében. A DenníkN felvette a kapcsolatot a Filmteammel, amelyiknek a szlovákiai jogi képviselője, a Detvai Ludik Maly ügyvédi iroda munkatársa elmondta, őket a mai napig senki nem tájékoztatta arról, mi szerepel abban a nyomozati anyagban, ezért a a Filmteam illetékesei sem tudnak nyilatkozni a kérdésben. Hogy a filmipari társaság egyáltalán miért vásárolta meg öt évvel ezelőtt a szlovákiai céget, nem világos, ezzel összefüggésben az ügyvéd azt válaszolta, az ügyfelük szlovákiai vállalkozás céljából szerzett részesedést a pozsonyi cégben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!