Drága lesz idén a húsvéti sonka

2021. március 19. – 09:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén eddig átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek a tavalyi árukhoz képest, és ágazati szakemberek szerint a húsvétig hátralevő két hétben is érzékelhető mértékben emelkedni fog a sonka ára – írja a Népszava.

A füstölt sonkából éves szinten 7-8 ezer tonnát forgalmaznak a kereskedők, ennek nagyjából az egyharmadát vásárolják meg a fogyasztók a húsvéti ünnepekre. A mennyiség valószínűleg idén sem csökken, de éppen az áremelkedések miatt az ágazat a tavalyi mintegy 13 milliárd forintos árbevétel helyett akár 15 milliárd forintra számíthat.

Az áremelkedések szorosan kapcsolódnak az élősertés árak alakulásához, ez viszont jelentősen drágult az elmúlt évben főként azért, mert a takarmány ára 50 százalékkal nőtt. De a gyenge forint, az energiaárak növekedése, és a járvány miatt bevezetett tisztasági intézkedések is költségnövelő hatásúak. Az élelmiszerek tavaly összességében jobban drágultak az infláció általános mértékénél, 3,8 százalékkal emelkedett az áruk a KSH szerint. A legutóbbi adat szerint februárban 3,4 százalékos volt az élelmiszerdrágulás az egyévvel korábbihoz képest.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, a füstölt húskészítmények széles kínálatában az árak is igen eltérők. A húsvéti gyorsérlelt, főtt sonkának kilója már 1400-1500 forintért is kapható, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba is kerülhetnek. A speciális készítmények pedig ennél is drágábbak, akár 3000-6000 forintot is elkérhetnek értük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!