Őrizetbe vettek egy NAV-os vezetőt, akit a gyanú szerint egy drága telefonnal korrumpáltak

2021. március 18. – 11:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomoz az ügyészség egy adóhatósági vezető ellen, mert a gyanú szerint hivatali helyzetével visszaélve elintézett valamit egy ismerősének, és cserébe elfogadott egy drága ajándékot – derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki közleményéből.

Az ügyészség nyomozói szerdán összehangoltan mentek ki 13 helyszínre. A megalapozott gyanú szerint egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi működésében érdekelt vállalkozó 2020 áprilisában felkereste a vele bizalmas viszonyban álló és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervénél vezető beosztásban dolgozó hivatalos személyt és közbenjárását kérte a cégnél folyamatban lévő adóeljárás mielőbbi befejezésében. Mindezzel azt akarták elérni, hogy az eljárás folytatása ne fedjen fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek az adott vállalkozáson túlmenően annak partner cégeit is érintik.

A most őrizetbe vett hivatalos személy azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy az érintett cég rendezze adótartozását, majd az adóeljárást folytató adóhatóságnál vezető pozícióját felhasználva elérte, hogy soron kívül megkezdjék az eljárás lezárását.

A vállalkozó – előzetes megállapodásuk alapján – a segítségért egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV-os vezetőnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködésben folytatott eljárásban végrehajtott akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Az ügyészség a vezető beosztású hivatalos személyt és a vállalkozót gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte őrizetüket és indítványozza letartóztatásuk elrendelését. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését és panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!