Durván felpörgette a balatoni ingatlanpiacot a koronavírus

2021. március 18. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordszintre emelkedett a legnépszerűbb, tóparti nyaralótérségekben eladásra kínált lakóingatlanok iránti kereslet az idén – derül ki az Ingatlan.com több mint 16 ezer hirdetést feldolgozó elemzéséből.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta: „Már tavaly látható volt, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások eredményeként sokan elkezdték keresni a nyaralótérségekben eladó ingatlanokat.” A tóparti ingatlanok piaca így elszakadt az országos trendektől, idén pedig már-már összevethető a 2014-ben indult lakáspiaci boom legerősebb éveiben a Budapest belvárosában lévő ingatlanoknál látott jelentős érdeklődéssel.

Ráadásul a Balaton-parton és a Velencei-tónál az átlagos négyzetméterárak a 700 ezer forintot meghaladó fővárosi szintet közelítik.

A balatoni árakból látszik, hogy az északi és a déli part között vannak eltérések, emellett sok esetben a fővároshoz mért távolság is befolyásolja az árat, a Budapesthez közelebb eső települések ugyanis jellemzően drágábbak. Az északi parton lévő települések esetében az átlagos négyzetméterár 675 ezer forintot tett ki. A legmagasabb ár Alsóörshöz köthető, ahol 946 ezer forint volt ez az érték, az egyik legalacsonyabb, 400 ezer forint alatti négyzetméterár pedig Ábrahámhegyet jellemezte. A Balaton déli partján az átlagos négyzetméterár 635 ezer forintra rúgott. A toplistát Zamárdi és Szántód vezeti több mint 1 milliós átlagos négyzetméterárral, a legolcsóbbak közé tartozik Balatonmáriafürdő, ahol négyzetméterenként 357 ezer forintot kérnek az eladók.

Balogh szerint a járvány utáni időszakra készülve a belföldi befektetési célú vásárlók fantáziáját is megmozgathatják ezek az ingatlanok. „A balatoni régió több szempontból érdekessé vált a számukra: egyrészt a tervezett turisztikai beruházások eredményeként négy évszakossá válhat a tópart, másrészt pedig rengeteg lakóingatlan épül a tóparti településeken. A Velencei-tó népszerűségét pedig a főváros közelsége biztosítja.”

A Balaton-part Somogy megyei részén idén az eladó ingatlanok iránti érdeklődés 84 százalékkal haladta meg az elmúlt öt év átlagát. A tópart Veszprém és Zala megyei településein pedig 54-54 százalékos volt a növekedés, a Velencei-tónál, a gárdonyi és velencei ingatlanokra pedig 22 százalékkal nagyobb lett a kereslet. A Tisza-tó környéke 96 százalékos erősödést mutat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!