Béremelésért és a veszélyeztetettjeik beoltásáért küzdenek a postások, egyelőre hiába

2021. március 16. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A cikk érintettje megkereste lapunkat, az eredeti cikkből átvett információkat így javítottuk kérése szerint.

A Magyar Posta leginkább veszélyeztetett dolgozóinak kér két szakszervezet is százszázalékos táppénzt, illetve előresorolást az oltási sorrendben, egyelőre hiába, írja a Népszava.

A veszélyeztetett kategóriába tartozik a kb. 8 ezer kézbesítő, aki nyugdíjakat visz ki idős embereknek, de mintegy 5 ezer levélfelvevő is elégedetlen. Az évről évre csúszó bérfejlesztés miatt alapból nagy a feszültség a postán, amit a járványhelyzet tovább fokoz, illetve az is, hogy kevés a postás, de sok a túlóra pontosítás: az olyan helyzet, amikor annyi küldemény van, hogy nem tudja a címeket munkaidőben lejárni a dolgozó, így kénytelen tovább maradni. „A vidéki kollégák gyakran kerülnek ilyen helyzetbe”, jegyezte meg a lapnak a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke, Tusz Ferenc.

A lap szerint Tusz elfogadhatatlannak tartja, hogy azt a postást sem becsülik meg, aki 15-20 éve dolgozik, mert a bére nem több mint a garantált szakmunkás minimálbér. Betegség esetén pedig csak ennek 60 százalékát tudja hazavinni. Hozzátette, a posta az állam segítsége nélkül nem képes a bérfejlesztésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!