260 milliót sikkasztott az OTP egyik régióvezetője

2021. március 8. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

F. Balázst 2007-ben fiatalon, 30 évesen nevezték ki az OTP Bank dél-dunántúli fiók igazgatójának, 14 évvel később pedig már 260 millió elsikkasztásáért emelt az ügyészség vádat ellene. Az ügyről a Bors írt, az OTP a Telexnek megerősítette az információt, és kiegészítette egy mondattal.

„A bankár arra használta kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül pénzt vigyen el az OTP-től. Fiktív számlákat állítottak ki a bank részére, a pénzeket pedig elsikkasztotta. Sok esetben volt valós szolgáltatás mögötte, mint szállodai és éttermi számlák, de többször előfordult, hogy a vállalkozók juttattak vissza pénzeket”

– nyilatkozta Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője a lapnak, és az egész ügyet úgy jellemezte:

a pécsi bankár tulajdonképpen egy feudális hierarchiát épített ki beosztottjai között.

Ahogy a Bors írja, rávette például őket, hogy a munkába járáshoz igényeljenek autójukra útiköltséget, amit minden hónapban le kellett adni neki.

De olyan is előfordult, hogy a bank beruházásait végző építési cégek neki juttattak vissza pénzeket túlárazott projektekből, majd szintén a bank pénzéből ezekkel a cégekkel végeztette a saját nyaralófelújítását, írják.

Az OTP megerősítette a Telex.hu-nak, hogy amit a Bors ír az igaz, de fontosnak tartja hozzátenni, hogy

belső vizsgálat szűrte ki az esetet és maga az OTP tette a büntetőfeljelentést.

A pécsi ügyészség összesen 19 emberrel szemben emelt vádat, akik között bankárok, étterem tulajdonosok és építési cégek vezetői is vannak, írja a lap, és hozzáteszik, hogy az ügyészség vádalkut ajánl majd: beismerés esetén öt- éves letöltendő börtönt ajánlanak fel. „A 260 millió forintból 60 millió forint térült meg, a bankárnál részvényeket, készpénzt és aranytömböket vettek zár alá” – írják.

A legnagyobb hazai banknál én vagyok a legfiatalabb régióvezető, ez nagy megtiszteltetés. Sok feladat hárult rám, szeretem a csapatmunkát, erre építek ezután is. Nullától huszonnégy óráig mindenhol a céget képviselem. Sikerre akarom vezetni a csapatot!

– idézi a Bors a bankárt, miután 2007-es kinevezésekor egy helyi lapnak nyilatkozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!